”Se vor redeschide școlile și mi-e frică. Redeschiderea școlii este un moment care va determina ulterior o creștere a numărului de îmbolnăviri și nu neapărat pentru faptul că se îmbolnăvesc copiii”, a declarat acesta, într-un interviu acordat Digi 24.
El a explicat că încărcătura virală este mai mare la copii decât la adulți, însă au „o simptomatologie foarte ușoară”.
„Aproape că nici nu-și dau seama că sunt infectați. Își transmit unul altuia, destul de greu, dar merg acasă. Sunt aduși la școală de bunici sau de părinți, merg acasă la părinți și la bunici și pot transmite”, a continuat acesta.
Mi-e teamă nu pentru grupele de vârstă până în 40-50 de ani. Mi-e teamă că vom avea un șoc cu grupele de vârstă trecute de 50 de ani, unde știm că reacția virusului este foarte rea.
Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” și București:
El a vorbit și despre scenariile autorităților pentru noul an școlar, oferind exemplul Germaniei, care are scenarii diferite.
”Îți dau posibilitatea să decizi în funcție de ce se întâmplă. În Germania s-au redeschis școlile. În funcție de ce a apărut în zona respectivă, s-au închis aici o școală, altă școală. Nu au închis tot. Au închis zona unde au văzut că ceva nu e în regulă. Cred că și la noi, flexibilitatea e cuvântul care ar trebui să domine ceea ce fac instituțiile în momentul de față. Populația ar trebui să fie mai prudentă, dar flexibilitatea este cuvântul în a lua decizii, de a hotărî la fața locului. Școlile trebuie să se deschidă”, a mai spus managerul spitalului ”Victor Babeș” din București.
Anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie, în condiții speciale.
Imbri: Numărul celor infectați cu COVID-19 în România ar putea fi de 10 ori mai mare
Pe de altă parte, dr. Emilian Imbri apreciază că numărul celor care se infectează cu COVID-19 în România poate fi de până la de 10 ori mai mare decât o arată datele oficiale, care în ultimele două săptămâni au consemnat, în medie, circa 1.400 de cazuri noi pe zi.
”Cam de două săptămâni se constată că am ajuns la un număr zilnic de îmbolnăviri de 1.400. Spunea un coleg de-al meu care e epidemiolog și un coleg de-al meu care are o poziție foarte bună, în sensul că primește informații foarte rapid de la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Rafila, spunea că ar trebui să înmulțim cifra care se raportează cu până la de 10 ori mai mult.
Cum a ajuns la concluzia asta? Luând în calcul ce se întâmplă în țări în care se testează de 10 ori mai mulți oameni decât se testează la noi. E posibil ca 14.000 de oameni să fie infectați în fiecare zi. E posibil, dar nu sigur”,
a declarat Imbri, citat de siteul republica.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro