Vasile Rîmbu crede că se impune o modificare legislativă prin care să se delimiteze foarte clar activitatea din spitalele publice de sistemul privat, ca un răspuns la gestul societății de a oferi personalului medical din sistemul public cea mai mare grilă de salarizare, comparabilă cu salarizarea din Italia.
Managerul spitalului sucevean spune că în unitatea spitalicească a fost introdus un sistem de monitorizare video, dar și de control al accesului în spital și de pontaj electronic pentru ca toți angajații să respecte programul de lucru.
„Programul este plin pentru unii. Nici nu am vrea să facem poliție. Dar aportul personalului este inegal pentru că și timpul de prestație este diferit. E o mare problemă în sistem. Lipsa de timp. De ce nu avem timp destul? Pentru că lucrăm în mai multe părți”, a explicat Rîmbu.
El consideră că trebuie o inițiativă legislativă de separare foarte clară a activității spitalului public de cel privat.
„Încurajează zona privată ca să mă concureze, pentru că personalul medical va fi motivat să se poarte frumos, să fie simpatic, empatic, profesionist, zâmbitor ca să-și mențină pacienții”, a spus managerul SJU Suceava.
„Dacă nu le place la stat, să meargă în privat unde au timp să trateze pacienții”
Managerul spune că spitalele au devenit un fel de piață de selectare a pacienților care sunt preluați din spitalul public, duși la cel privat, iar apoi din nou la cel public.
„Noi am așteptat și toată lumea așteaptă, și ministrul Sănătății, un fel de răspuns la acest gest al societății care ne-a salarizat cel mai bine. După datele mele, suntem plătiți ca în Italia și acum, să fim serioși, performanța medicală nu e chiar comparabilă”, a spus Rîmbu.
El a subliniat că salariile personalului medical din sistemul public sunt frumoase, sunt consistente.
„Înțelegem graba unora. Au învățat foarte mult, 24 – 25 de ani. Poate sunt într-o cursă de recuperare a standardului de trai, sunt foarte grăbiți, dar toate la timpul lor pentru că, din nefericire, sunt unii asupra cărora ne aplecăm care sunt în suferință și care au plătit 25 de ani impozite și taxe ca să mă țină pe mine la școală. Când sunt în fața lui trebuie să fiu recunoscător, îngrijindu-l așa cum trebuie, foarte profesionist”, crede Rîmbu.
El spune că medici din România fac un sfert de secol de studii și pleacă în altă parte, în țări care nu-și permit să finanțeze atât de mult, în condițiile în care în România au unde practica și au și condiții.
Întrebat dacă după majorarea salariilor sunt medici din SJU Suceava care au renunțat să lucreze și în sistemul privat, managerul a spus că nu a renunțat nimeni și că majoritatea lucrează și în privat.
„Acolo sunt simpatici, empatici, profesioniști, zâmbitori, primitori, fetele la fel, sunt selectate, toate sunt blonde. Aici sunt acri toți”, a declarat managerul SJU Suceava.
Rîmbu consideră că ar trebui ca cei care doresc să profeseze în mediul privat să o facă, dar să nu mai lucreze și în sistemul public.
„De ce să-l încurci pe om? Nu au timp. E și un mijloc prin care poți încuraja sfera privată. Dacă nu le place la stat, să meargă în privat unde au timp să trateze pacienții, și nu ca acum, că au de fugit între spitale. Nu o rezolvăm cum trebuie nici într-o parte, nici în alta”, a conchis Râmbu.
Spitalul Județean de Urgență Suceava este primul din Româna care luptă cu certificat împotriva mitei și corupției. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a anunțat luni că unitatea este prima din țară care a fost certificată ISO pe standardul anticorupție și antimită, având ca obiectiv reducerea „practicilor incorecte”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro