Sfaturi simple pentru a mânca sănătos şi gustos!
Esenţial este să alegeţi întotdeauna alimentele naturale, integrale. Nu vă lăsaţi influenţaţi de reclamele agresive făcute unor alimente şi ţineţi minte că preţul alimentului este important, dar mai importantă şi mai costisitoare este sănătatea pe care o preţuim de-abia după ce o pierdem.
Iată cum un aliment mai scump, dar sănătos, per total ne costă mai puţin prin prevenirea bolilor, oferindu-ne totodată şi o calitate superioară a vieţii! Trebuie să conştientizăm acest adevăr până nu este prea târziu, chiar din copilărie, cu ajutorul părinţilor şi al celor din jurul nostru care ne vor binele.
Indiferent de statutul social sau de puterea financiară, un lucru este sigur: trebuie să avem un nivel minim de cunostinţe nutriţionale. De multe ori, o masă sofisticată nu este şi sănătoasă, iar una modestă poate fi foarte hrănitoare.
Prof. Dr. Mencinicopschi vă spune cum puteţi gati şi cum puteţi mânca sănătos fără a face excese financiare şi fără a înţelege de ce gastronomia sofisticată nu face casa bună cu sănătatea!
Sfatul lui Menci pentru a prepara o salată de roşii gustoasa!
În primul rând, pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a ingredientelor, trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele.
Utilizaţi roşiile în sezon, din soiuri tradiţionale, cultivate în sistem ecologic sau neintensiv, fără îngrăşăminte chimice. Roşiile trebuie să fie utilizate la coacere deplină. De asemenea, uleiul folosit trebuie să fie de înaltă calitate, precum uleiul de măsline extravirgin presat la rece. Sarea indicată este cea marină brută simplă ori cea cu adaos de alge marine sau ierburi aromatice, după gust.
Atentie! Asocierea salatei de roşii cu brânzeturile este una corectă, mineralele şi fibrele din legume uşurând digestia grăsimilor de origine animală, precum acelea din brânzeturi. Desigur, cantitatea de brânză creşte densitatea energetică a salatei, conferindu-i însă şi un index de saţietate mai ridicat. De aceea, salatele cu brânzeturi ţin mai mult de foame, sunt bine digerate, conferă energie un timp mai îndelungat şi sunt recomandate în prima parte a zilei.
Acest tip de salate poate fi consumat în asociere cu pâine integrală, orez sau cartofi, însa, atenţie! Vor îngrăşa!
„Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos”
Dr. Menci ne învaţă cum să gatim corect reţetele tradiţionale româneşti. Pornind de la realitatea potrivit căreia românii gătesc româneşte, dr. Menci a realizat prima carte menită să interpreteze şi să rescrie într-o variantă modernă, axată pe principiile nutriţionale, reţetele tradiţionale nelipsite de pe masa fiecăruia dintre noi.
În cartea „Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos”, dr. Menci analizează şi rescrie majoritatea reţetelor noastre preferate, de la borşuri, supe, tocături, la salate, fripturi şi dulciuri.
Cu ajutorul lui dr. Menci aflăm astfel pentru prima dată ce greşeli facem atunci când gătim şi cum putem remedia aceste erori, astfel încât să ne bucurăm nu doar de o mâncare gustoasă, ci şi de un preparat sănătos, încărcat de nutrienţi, vitamine şi minerale.