Dr. Gabriela Man, specialist în acest tip de dietă îţi explică în ce constă regimul, ce alimente e bine să eviţi şi ce evaluare trebuie să faci înainte de a începe acest program de slăbire cu ajutorul căruia poţi înlocui hainele “L” cu unele “S”, în doar o lună.
Prin definiţie, alimentaţia bazată pe utilizarea indicilor glicemici elimină alimentele cu indice glicemic mare, care îngreunează arderile după masă.
Care sunt cele 5 reguli de bază ale dietei
„Trebuie făcută o departajare între dietă (perioadă mai restrictivă în care trebuie topită masa grasă) şi alimentaţia de întreţinere, de croazieră (care nu reprezintă o „dietă”, ci este alimentaţia sănătoasă!”, a explicat dr. Gabriela Man, nutriţionistul centrului de medicină integrativă Leon Clinique. Potrivit nutritionistului, dacă în etapa de slăbire, meniurile sunt concepute la cabinet, pentru fiecare pacient în parte, în întreţinere, regulile de bază sunt general valabile.Astfel:
1. Se consumă doar alimente cu indice glicemic mic şi cel mult mediu, iar alimentele cu indice glicemic mare se înlocuiesc cu alimente cu indice glicemic mic şi mediu (de exemplu: orezul alb se înlocuieşte cu orez basmati, zahărul cu fructoză sau cu extract de ştevie, făina albă cu premixuri speciale etc);
2. Se consumă zilnic, obligatoriu, 2-3 fructe şi 2-3 legume proaspete (sau murate în saramură);
3. Se beau zilnic minimum 2 litri de apă;
4. Se asigură aportul de grăsimi benefice (omega 3, omega 6 şi omega 9) şi se reduce aportul de grăsimi saturate;

5. Se respectă o frecvenţă sănătoasă a meselor (nu neapărat ore fixe, cât mai ales obişnuinţa de a te hrăni corespunzător), ţinând cont de faptul că omul nu este făcut să înfulece, ci este construit să ronţăie. De aceea, obiceiul de a sta nemâncat toată ziua, urmat seara de „devalizare a frigiderului”, nu face decât să ne îngraşe.
Ce alimente sunt contraindicate
Unele alimente au un indice glicemic foarte mare aşa că nu sunt niciodată incluse în dieta prescrisă de dr. Gabriela Man. În această categorie sunt incluse zahărul, făină albă, cartoful, orezul alb cu bob rotund, mălaiul etc.
Organismul nu este privat însă de aportul pe care fiecare din ele i-l poate aduce, ci sunt înlocuite cu echivalente la fel de gustoase. Lista de alimente premise e însă mult mai lungă, cuprinzând zeci de alimente cu indice glicemic scăzut, precum: vinetele, spanacul, lintea galbenă, humusul, roşiile, brânza de vaci, iaurtul sau tofu, dar şi ciocolata neagră cu conţinut de cacao de peste 70% ori marmelada neîndulcită.
Cât poţi slăbi cel mai mult într-o lună
Dieta indicilor glicemici nu-ţi promite scăderi spectaculoase în greutate, ci în măsuri la haine. „Nu sunt pentru evalauarea în kilograme a unei diete, pentru că grăsimea e uşoară şi ocupă mult spaţiu, muşchiul este greu şi atârnă greu la cantar, dar ocupă volum mic. În dietele hipocalorice eronat concepute, când se slăbeşte atât din masa grasă dar şi din musculatură, ceea ce pe cantar poate da bine, pentru că s-a topit şi musculatura, în cm nu este relevant. În schimb, atunci când se topeşte doar masa grasă, rezultatele sunt spectaculoase în privinţă scăderii în centimetri, în primul rând la nivelul abdomenului. Într-o luna se pot pierde minimum 2 măsuri la haine, iar în mod obişnuit, 3 masuri”, explică nutriţionistul.
Potrivit dr. Man, fiecare persoană reacţionează în funcţie de mai mulţi factori care influenţează viteza de scădere a masei grase: vârsta, sexul, trecutul bogat sau nu în diete năstruşnice , existenţa unor intoleranţe alimentare nedepistate etc.
„În acest caz nu există o dietă bună pentru toată lumea. Fiecare este concepută ţinând cont de statusul general, total, al persoanei. Înainte de fiecare program de slăbire testăm starea de sănătate a organismului pentru a determina nivelul mineralelor, vitaminelor, colesterolului, enzimelor, aminoacizilor esenţiali, acizilor graşi nesaturaţi, riscului cardio-vascular şi riscului aparatului respirator sau vârsta metabolică. Testarea se realizează prin electrosomatogramă, cel mai nou sistem non-invaziv de evaluare globală a sănătătii”, a mai spus medicul.
Abia după aceea, în funcţie de parametri obţinuţi la testare, de tipul tău constituţional, de preferinţele tale alimentare şi de metabolismul tău, se întocmeşte planul dietetic personalizat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News