Ce sunt pesticidele


“Pesticidele sunt substanţe chimice de sinteză folosite în lupta cu bolile şi cu dăunătorii care afectează recoltele. Producătorii le folosesc pentru a se feri de pagube. Din păcate însă, din neglijenţă, aceste substanţe sunt utilizate necorespunzător în toată lumea, în sensul că nu se respectă normele şi limitele sau concentraţiile recomandate”, spune dr. Mencinicopschi.

Iată cum ne afectează sănătatea

Potrivit dr. Mencinicopschi, pesticidele sunt perturbatori hormonali şi pot duce la infertilitate (mai ales masculină), la obezitate, la declanşarea timpurie a pubertăţii la fete, la toxicitate hepatică, blocaj renal ori afecţiuni ale tiroidei, dar şi la boli extrem de grave, cum sunt cancerele hormonodependente. Cele mai frecvente cancere provocate de pesticide sunt cel de sân şi cel de testicule.

Nu se pot înlătura prin spălare ori prin preparare termică


Din păcate, pesticidele nu pot fi “omorâte” prin prepararea termică a fructelor şi legumelor. “Pesticidele sunt atât de rezistente, încât rămân în pământul unde s-au folosit chiar şi 150 de ani. Nu se elimină prin fierbere sau prin altă modalitate de preparare termică, nici prin spălarea ori curăţarea vegetalelor. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să spălăm fructele şi legumele înainte să le consumăm”, ne-a mai spus specialistul.

Nici nu mai ştii ce să cumperi… Marfa românească, mai toxică decât cea din import?

Până mai ieri, aveam siguranţa că dacă luăm fructe şi legume de la ţărani vom fi feriţi de pesticide. Dr. Mencinicopschi trage însă un semnal de alarmă: mulţi dintre producătorii autohtoni nu ştiu ce cantitate de pesticide trebuie să folosească şi “scaldă” culturile în otrăvuri!
“Multe studii au arătat că legumele şi fructele autohtone au o concentraţie mai mare de pesticide decât cele din import. Se întâmplă asta pentru că mulţi ţărani nu ştiu să folosească aceste substanţe. În plus, noi nici nu prea avem ingineri care să se priceapă în acest domeniu. Sfatul meu e să vă cultivaţi singuri fructele şi legumele, dacă aveţi această posibilitate, iar dacă nu, să cumpăraţi numai produse importate din Uniunea Europeană, nu din afara ei. În spaţiul comunitar, legislaţia este mai riguroasă şi se respectă într-o oarecare măsură concentraţiile de pesticide, sunt mult mai controlate decât în alte ţări”, susţine specialistul.
În afară de România, iată ce ţări mai sunt în Uniunea Europeană: Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Olanda, Grecia, Portugalia, Belgia, Cehia, Ungaria, Suedia, Austria, Bulgaria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Irlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru, Luxemburg, Malta.

Cele mai nocive

  • Mere
  • Ţelină
  • Ardei gras
  • Piersici
  • Căpşune
  • Nectarine
  • Struguri
  • Spanac
  • Salată verde
  • Castraveţi
  • Afine
  • Cartofi

Cele mai puţin nocive

  • Ceapă
  • Ananas
  • Avocado
  • Varză
  • Mazăre
  • Sparanghel
  • Mango
  • Vinete
  • Kiwi
  • Pepene galben
  • Cartofi dulci
  • Grepfrut
  • Pepene roşu
  • Ciuperci

Urmărește-ne pe Google News