Colecistita este o inflamatie a vezicii biliare, organ situat in partea dreapta a abdomenului, imediat sub ficat. Cunoscuta si sub denumirile de colecist sau fiere, vezica biliara este un organ important in digerarea grasimilor, prin substanta inmagazinata in ea, bila.
Cea mai frecventa cauza a colecistitei e litiaza colecistica (blocajul cauzat de calculi, denumiti si ‘pietre’). Iar factorii asociati acestei afectiuni sunt o alimentatie plina de grasimi, stresul, supararea, obezitatea, diabetul, sarcina si contraceptivele orale. Colecistita tinde sa fie mai frecventa la femei; de asemenea, persoanele care au tinut post perioade indelungate sunt predispuse la aceasta boala.
Simptomele includ febra, dureri abdominale (care pot radia in spate sau in umarul drept), greata, varsaturi, diaree. Uneori aceste manifestari dispar de la sine, iar boala trece fara vreun tratament, alteori se cronicizeaza. In cazurile cele mai grave vezica se poate rupe, ducand la peritonita.
Cum facem sa prevenim si sa tratam colecistita?
Pasul 1: o alimentatie saraca in grasimi
Sa nu intelegeti gresit, grasimile nu trebuie eliminate din alimentatie, ele sunt esentiale pentru organism. Insa trebuie evitata consumarea lor in exces. Mancarea de la fast-food, preparatele cu carne si sosuri grele, cartofii prajiti, carnatii, maioneza si multe altele sunt vinovate de producerea de calculi biliari, care predispun la colecistita. Care e solutia? Introduceti in meniul zilnic cat mai multe legume. Acestea contin fibre care absorb colesterolul si ajuta la eliminarea lui. Mai mancati mere verzi si beti suc de grepfrut ori de lamaie, care sunt foarte bune in combaterea simptomelor de colecistita. In plus, evitati posturile lungi si infometarile, caci procesul digestiei presupune eliberarea unor substante care stimuleaza vezica biliara. Lipsa acestui stimul poate duce la ingrosarea bilei si, in timp, la colecistita.
Pasul 2: faceti sport
Exercitiile fizice cresc tonusul organismului, punand energiile in miscare. De asemenea, gimnastica ajuta la eliminarea stresului, un factor important in colecistita.
Pasul 3: comprese calde
Aplicati comprese calde cu ulei de ricin in zona vezicii biliare. Ajuta la ameliorarea simptomelor.
Pasul 4: drenarea vezicii
Cum se face drenarea vezicii: incalziti 20-30 ml ulei de masline si amestecati-l cu sucul unei jumatati de lamaie; beti amestecul incet-incet, apoi culcati-va pe partea dreapta, de preferinta in pozitia fetala (cu genunchii indoiti).
Pasul 5: remedii naturale
Ridichile, care ajuta la macinarea calculilor biliari, se consuma de cel putin sase ori pe zi, cateva luni la rand, pentru a da rezultate. Ceaiul de musetel e un excelent calmant al sistemului digestiv si e util in faza acuta a bolii. Semintele de negrilica, luate ca atare sau sub forma de ulei, ajuta la calmarea vezicii, la combaterea infectiilor si la distrugerea pietrelor. Ceaiul de merisor este bun pentru drenarea vezicii biliare si dizolvarea pietrelor. Nu in ultimul rand, ghimbirul e un remediu bun pentru tratamentul ‘bilei lenese’, adica pentru drenarea vezicii. Atentie, insa: trebuie evitat in faza acuta a colecistitei, caci agraveaza durerile si poate sa impinga pietrele direct in caile biliare, provocand blocaje care necesita interventii chirurgicale.
Pasul 6: homeopatia
Remedii ca Belladonna, Chamomilla, Colocinthis, Lycopodium si Nux vomica pot fi foarte utile impotriva colecistitei.
Pasul 7: acupunctura
Acupunctura ajuta la deblocarea energetica a zonei vezicii biliare, stimularea energiei rinichiului si degajarea energiei plamanului si a inimii. Da rezultate atat in fazele acute, dureroase, cat si in cele cronice.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat de doctor Nwabudike obtineti la cabinetul acestuia – Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66, 021.322.66.99, sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti