Potrivit unui comunicat de marţi al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, citat de Mediafax, inspectorii au verificat operatorii economici care prestează servicii de alimentaţie publică – gastronomie în cadrul marilor centre comerciale.
Astfel, la unul dintre hipermarketuri echipele de control au găsit în vitrina de prezentare pârjoale la care nu erau menţionate pe etichetă informaţii cu privire la denumirea producătorului. Din acest motiv, a fost dată o amendă de 5.000 de lei.
Un alt hipermarket inspectorii au descoperit în vitrina de prezentare cârnaţi, mazăre, chifle cu deficienţe de informare, în sensul că pe etichetele generate de sistemul propriu era menţionată data ambalării 29 decembrie 2015 – valabil până la 31 decembrie 2015, iar pe etichetele de la vitrină era menţionat termen de valabilitate de opt ore de la data producţiei, care era 8.30. Şi în acest caz a fost dată o sancţiune de 5.000 de lei.
Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au găsit mai multe nereguli la un al treilea hipermarket. Astfel, în spaţiul de depozitare erau 2,91 kilograme cârnaţi de Pleşcoi şi cabanos, precum şi 11 kilograme de caşcaval feliat fără a se menţiona data limită de consum pe eticheta de însoţire.
De asemenea, în vitrina de prezentare echipele de control au descoperit ciorbă de văcuţă, ciobă de burtă şi ciorbă de pui, în total 76 de litri, care fuseseră pregătite în 28 decembrie, orele 11.00 şi 11.30, şi care erau la vânzare la data şi ora controlului, adică 29 decembrie, ora 13.00, la mai mult de 24 de ore de la data producţiei. În acest caz produsele au fost oprite de la comercializare.
Tot la acest hipermarket, în interiorul unităţii de alimentaţie publică era afişată informaţia conform căreia „preparatele pot conţine următoarele ingrediente alergene”, fiind menţionaţi toţi cei 14 alergeni şi nu erau individualizaţi alergenii pentru fiecare tip de produs finit. Inspectorii au aplicat la acest centru comercial o amendă în valoare de 10.000 de lei.