Potrivit studiilor, nu mai puţin de 4 din 5 români, adică 80% din populaţia ţării, suferă de afecţiuni grave care impun un regim alimentar strict. Cu toate acestea, foarte puţini ţin cont de recomandările medicilor.
Cei mai mulţi încep să aibă grijă la ce bagă în gură abia după ce se îmbolnăvesc sau atunci când boala de care suferă e deja într- un stadiu avansat. Datele arată că cei mai mulţi români suferă de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, obezitate, diabet, afecţiuni renale, hepatice şi ale aparatului digestiv, dar şi intoleranţe alimentare.
Motivele pentru care oamenii se îmbolnăvesc sunt stresul la locul de muncă, lipsa timpului pentru prepararea zilnică a mâncării sănătoase, lipsa educaţiei alimentare, dar şi încercarea de a păcăli boala în stadiile ei incipiente.
Ce-i drept, peste 90% din produsele recomandate în diferite afecţiuni sunt importate, deci prea scumpe pentru buzunarele românilor. Singura “aroganţă” când vine vorba de mâncare scumpă este hrana celor mici, pentru care părinţii investesc din ce în ce mai mult.