Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că, începând cu data de 1 iulie, consumatorii industriali vor plăti cu 10% mai mult pentru gazele naturale. Chiar dacă preţul achitat de populaţie rămâne deocamdată neschimbat, toţi vom fi afectaţi de majorare! Ce înseamnă asta concret?
Efectele se vor simţi din toamnă
Că se scumpeşte – din nou – mâncarea. Mezelurile, uleiul, zahărul, pâinea sunt doar câteva din produsele pentru care vom plăti mai mult. “Costul gazelor şi al altor combustibili reprezintă 7 – 9% din preţul multor produse, aşa că viitoarele creşteri de preţuri sunt justificate. La pâine, de exemplu, se va simţi cel mai mult, pentru că procesul de coacere se face pe bază de gaze. La zahăr şi la ulei se folosesc aburi tehnologici şi centrale termice, iar procesarea produselor din carne se face tot cu abur tehnologic ori prin afumare pe bază de gaz. În medie, potrivit estimărilor mele, scumpirile vor fi de 4% până la 8-10%, dar nu se vor aplica imediat, ci din toamnă. Şi asta, pentru că vânzările sunt deja la pământ pentru mulţi, pe fondul scăderii puterii de cumpărare, iar procesatorii au amânat de mai multe ori “ridicarea” preţurilor din cauza scumpirii materiei prime. Acum nu se va mai putea întâmpla acest lucru, altfel ar risca falimentul!”, a declarat, pentru Libertatea, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Iată cât vor crește prețurile la alimente
Ce «scoruri» mari au alimentele la producător faţă de cum ajung la consumator
De la producător şi până ajung la consumatorul final, alimentele trec printr-un lung lanţ de intermediari. Iată cum evoluează “scorurile” unor produse de bază, potrivit unei analize www. money.ro.
Urmărește-ne pe Google News