„Administrarea suplimentară de iod e necesară doar în cazul unei radiaţii cu iod radioactiv. În caz contrar, acesta poate cauza alte probleme. De aceea, iodura trebuie luată doar după sfatul medicului, care stabileşte dozajul. În exces, poate duce la hipertiroidie. În caz de contaminare, tratamentul trebuie administrat cu 2-3 zile înainte de momentul critic”, ne-a explicat Corin Badiu, medic endocrinolog la Institutul C.I. Parhon din Capitală.
Şi usturoiul, şi ceapa sunt bune
Preventiv însă, pentru a menţine un nivel optim de iod în organism, experţii recomandă consumul de alge marine. „Sunt alimente bogate în iod natural. Acestea pot fi găsite la magazinele cu produse naturiste. Sunt deshidratate, se vând în pacheţele de 300 g, care costă 28 de lei şi pot fi folosite în salate. O porţie de alge poate asigura necesarul zilnic de iod”, ne-a spus prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Şi chimistul Ştefan Manea spune că iodul din alimente este cel mai bun: „Cea mai bună sursă de iod natural sunt algele marine, în special spirulina. Există şi în usturoi sau în ceapa din culturile de la ţară netratate chimic”.
Cum ne protejează iodura de potasiu de radiaţii
Iodul radioactiv asimilat de organism afectează glanda tiroidă, fiind, în timp, responsabil de malformaţii grave şi de cancer. Printre cele mai eficiente remedii este tratamentul cu iodură de potasiu. Această substanţă saturează glanda tiroidă, astfel încât organismul nu va mai prelua din mediul exterior iodul radioactiv. Totuşi, iodura de potasiu se administrează doar după sfatul medicului.
“În caz de contaminare radioactivă, cele mai periculoase alimente ar fi lactatele şi carnea animalelor domestice. Substanţele nocive se depun pe sol, ajung în plante şi mai apoi în organismul animalelor şi în cel al păsărilor care le mănâncă”, ne-a explicat chimistul Ştefan Manea (foto), director al companiei de produse naturiste Hofigal.
«Ne baricadăm în casă»
Întrebaţi ce ar face dacă pericolul contaminării ar ajunge şi în România, cititorii noştri au arătat că ştiu cum să se protejeze de iradiere.
Iulia Mihu, 55 de ani, casnică: “Eu nu am încredere în buncăre sau în alte încăperi izolate! Până şi acolo e nevoie de aer, care poate fi contaminat. Dacă vine năpasta, îmi acopăr cât mai mult din suprafaţa pielii şi iau iod”.
Ana Petcu, 56 de ani, pensionară: “Mi-aş apăra copiii şi nepoţii. M-aş sacrifica pentru ei, eu sunt bătrână, mi-am trăit viaţa! I-aş ţine pe ei în casă şi m-aş expune eu: aş ieşi să fac piaţa, să iau contact cu aerul contaminat”.
Radiaţiile sunt de 1.600 de ori mai mari decât în mod normal în Japonia
Ultimele teste efectuate de specialiştiiAgenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în diverse locuri din apropierea centralei nucleare de la Fukushima au indicat că nivelul radiaţiilor a depăşit cu mult limitele normale.
Specialiştii au calculat că radiaţiile variază între 2 şi 160 de microsiverţi (mSv) pe oră, în timp ce nivelul normal nu ar trebui să depăşească 0,1 microsiverţi. Cel mai mare nivel de radiaţii, 161 mSv pe oră, de 1.600 de ori peste cel normal, a fost detectat în oraşul Namie, din regiunea Fukushima, acolo unde autorităţile au precizat că apa şi culturile sunt infestate. Guvernul a ordonat, ca urmare a acestor noi măsurători, evacuarea populaţiei pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi a cerut locuitorilor care se află la o distanţă mai mică de 30 de kilometri să rămână în case.
Mafioţii din organizaţia Yakuza îi ajută pe sinistraţi
Conform revistei americane Slate Magazine, membrii temutei organizaţii mafiote Yakuza au strâns zeci de tone de ajutoare pentru sinistraţii din Japonia. Mafioţii organizează chiar şi patrule în zonele afectate, astfel ca liniştea şi ordinea să nu fie o problemă pentru cei care au rămas fără adăposturi.