Consumul zilnic de mere, portocale si banane poate preveni dezvoltarea maladiilor Alzheimer si Parkinson.
Cercetatorii britanici au descoperit ca antioxidantii continuti de aceste fructe – cele mai populare in dietele alimentare vestice – pot proteja celulele nervoase din creier si din coloana vertebrala de efectele toxice ale stresului. Merele cu coaja contin cea mai mare cantitate de antioxidanti. Urmeaza in top bananele si portocalele, potrivit profesorului Chang Y Lee, coordonator al studiului.
‘Multe studii indica faptul ca in cazul pacientilor cu maladia Alzheimer creierul este supus unui nivel crescut de stres. Iar disfunctiile celulare care rezulta din acest proces provoaca degenerare neuronala, a precizat Lee. Tot el a adaugat: ‘Am primit mai multe cereri de a studia potentialele efecte benefice ale fructelor comune consumate zilnic, in stare proaspata, precum merele, portocalele si bananele. Studiul nostru a demonstrat ca acestea pot proteja celulele neuronale, jucand un rol important in reducerea riscului de maladii neurodegenerative, precum Alzheimer, a spus profesorul.