În Parlament, proiectul a fost asumat de toate partidele, iar Senatul l-a adoptat cu 100 de voturi pentru şi 28 de abţineri.

Proiectul mai stabileşte anumite restrângeri de termene, înjumătăţirea numărului de semnături pentru candidaturi, modalitatea de strângere a acestora, inclusiv online, cu semnătură electronică.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

“Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării”, prevede proiectul depus, joi, la Parlament şi inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului de vineri.

PNL insistă ca data alegerilor să fie stabilită de Guvern

O dispută a apărut, în dezbaterea din plen, pe tema instituţiei care stabileşte data alegerilor, Guvernul sau Parlamentul.

Decizia CCR nu este foarte clară, astfel că partidele aşteaptă motivarea din partea judecătorilor constituţionali.

“PNL nu este în nici un caz împotriva acestui proiect de lege per ansamblu. Însă împrejurarea că această problemă a stabilirii datei alegerilor a fost tranşată fără a se aştepta să vedem textul Curţii Constituţionale ne determină să ne abţinem. Guvernul să fie cel care stabileşte data alegerilor şi nu Parlamentul. Ne-am putea găsi într-o situaţie în care să adoptăm un text care să fie neconstituţional”, a precizat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Partidele au stabilit deja, de principiu, ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, potrivit unor surse parlamentare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News