Cuprins:
Muzica preferată de români
În acest an, studiul Barometrul de consum cultural a avut ca obiectiv corelarea practicilor culturale cu principalele genuri muzicale preferate de români. Concret, cei mai mulți români preferă muzica populară și etno (49%). Pe locul doi în top este muzica pop autohtonă/românească (25%), urmată de muzica rock (18%) și muzica străină (17%).
Pe locul cinci în preferințele românilor se află manelele, 15% dintre respondenți spun că ascultă acest gen de muzică, urmate la diferență de un procent de muzica clasică.
Muzica hip-hop/rap este ascultată de 9% dintre respondenți.
Profilul ascultătorului de manele
Manelele sunt ascultate în special de persoanele cu vârste între 35 și 50 de ani, predominant din mediul rural. Consumatorii acestui gen muzical evită să meargă la cinematograf, teatrul sau festivaluri, dar socializează des cu prietenii și rudele, conform Barometrului.
Majoritatea celor care ascultă manele sunt bărbați. În ceea ce privește educația, cei mai mulți au studii gimnaziale, reflectând un nivel redus de școlarizare.
Merg la biserică
„Ei participă ocazional la sărbători și evenimente locale și merg ocazional la biserică și la restaurante. De asemenea, acești respondenți preferă să meargă în mall pentru cumpărături sau alte activități, dar aproape niciodată nu participă la competiții sportive”, mai arată studiul.
Consumatorii de manele vizitează rar biblioteci, muzee sau galerii și ocazional monumente istorice sau situri arheologice. În schimb, preferă plimbările în parcuri și spații verzi, dar nu practică sporturi în mod regulat.
În plus, rar iau parte la spectacole de divertisment sau călătoresc în țară oriîn străinătate. Aceștia au venituri sub 2.500 de lei pe lună.
Citesc mai rar
„Consumatorii de manele aparțin preponderent unor gospodării formate din mai mult de o singură persoană; adică, procentual, cele mai multe dintre persoanele care ascultă acest gen de muzică trăiesc într-o gospodărie formată din cel puțin două persoane”, spun cercetătorii.
De altfel, aceștia citesc rar cărți sau reviste, dar preferă să se uite la televizor, la emisiuni de divertisment și filme.
„Cei mai mulți au citit maximum cinci cărți în ultimele 12 luni și în general au făcut acest lucru din motive de relaxare sau de plăcere”, arată cercetarea.
Ascultătorii de manele preferă și muzica populară și etno și, ocazional, muzica pop autohtonă. Aceștia iubesc filmele romantice, comediile, filmele de acțiune și, mai mult decât în cazul ascultătorilor altor genuri de muzică, filmele de animație și desene animate.
Ei folosesc internetul pentru a se uita la filme sau programe TV difuzate prin streaming online.
Diferențe între ascultătorii de muzică
Datele studiului arată că ascultătorii de manele și de muzică populară au gusturi culturale mai puțin diversificate, dar și că au un grad de interacțiune mai scăzut cu „oferta culturală din spațiul public”.
„Persoanele care ascultă mai frecvent muzici culte sunt mai predispuse spre diversificarea practicilor de consum cultural decât persoanele care ascultă muzică folclorică sau manele”, concluzionează cercetătorii.
Barometrul de Consum Cultural 2023, realizat de IRES, s-a bazat pe un sondaj național din septembrie-octombrie 2023. Studiul a inclus 1.035 de persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de ±3,1% și un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate prin interviuri telefonice utilizând metoda CATI și generarea aleatorie a numerelor de telefon.