Frizeriile si cabinetele de cosmetica vor fi nevoite sa puna briciul in cui si sa-si adapteze serviciile normelor europene. Daca pe vremuri spiterii barbiereau, scoteau masele si faceau masaj, acum cabinetele moderne trebuie sa fie igienice si sa respecte norme de functionare drastice, stabilite de Ministerul Sanatatii Publice.
Langa cladirea Guvernului se afla o veche unitate Igiena, care s-a transformat intr-un salon cu aspect occidental. Aici am constatat ca noile reglementari sunt deja aplicate.
Banala forfecuta a disparut de pe masa de manichiura, fiind inlocuita de geluri, polizor si betisoare de bambus.
”In ceea ce priveste manichiura, poate ar fi normal sa ramana ca in multe tari europene, optional, pe semnatura. Daca o clienta vrea cuticulele taiate cu forfecuta, sa o putem face. In Anglia, Franta, Germania asa este sistemul”, explica Angela Marin, sefa unitatii.
Daca in Suedia ”moda” e ca pedichiurista sa trimita clientul la medic pentru o batatura sau o unghie incarnata, ramane de vazut cum se va proceda la noi. ”In acest moment avem multi clienti straini, in special barbati, care vin mai ales pentru pedichiura, deoarece in alte tari aceste servicii sunt considerate mici interventii chirurgicale”, sustine Angela Marin. Si la pedichiura au intervenit multe schimbari. Acum se intrebuinteaza prosoape de unica folosinta, iar sterilizarea instrumentelor se face cu ultraviolete si cristale de cuart.
Noile metode de manichiura nu au mare succes la cliente. ”Noi sterilizam ustensilele cu acelasi tip de solutii folosite si in cabinetele stomatologice. In ceea ce priveste noile metode de manichiura, cred ca vom pierde clientele. Majoritatea vor manichiura clasica”, explica Madalina Babonea, patroana Beauty Salon.
Care sunt noile norme
Ordinul Ministerului Sanatatii stabileste norme noi pentru cabinetele de cosmetica, frizerie si coafura, dar impune si reguli cu privire la investitiile in spatii si dotari. Pentru fiecare activitate vor fi camere separate, iar sistemul vechi, cu scaunul pentru coafura langa cel al frizerului, nu departe de masuta manichiuristei, va deveni amintire.
Angajatii din fri-zerii si saloane de frumusete vor fi vaccinati impotriva hepatitei B. Toate aceste masuri vor duce, in opinia patronilor de saloane de frumusete, fie la cresterea preturilor, fie la pierderea clientelor ce se vor arata retinute fata de noile metode de manichiura. Noile reguli vizeaza protectia clientilor impotriva infectarii cu hepatita sau cu virusul HIV, deoarece in prezent forfecutele, briciurile si restul instrumentarului sunt sterilizate de cele mai multe ori doar la o lampa cu ultraviolete, care distruge bacteriile, nu si virusii.
Pieptanul si masina de tuns sunt igienizate si dezinfectate dupa fiecare client
Frizeria Ciufulici de la Piata Obor din Capitala pare raiul copiilor. Oricat de sfios ar fi, un copil isi va inghiti lacri-mile, isi va stapani emotiile si va sta cuminte la tuns, pe elefantel sau in-tr-o masinuta frumos colorata.
Aici, parca mai mult ca in alta parte, fiind vorba despre copii, normele de igiena vor fi verificate drastic. ”Tot instrumentarul este dezinfectat cu solutii de import, care au proprietati bactericide si distrug virusii hepatitei sau ai TBC. Abia dupa aceea se sterilizeaza la ultraviolete. Dupa fiecare client, pieptanul, foarfeca de tuns, placutele pentru filat, bigudiurile, periile si briciul sunt sterilizate. Lamele sunt de unica folosinta”, spune Monica Musceleanu, sefa unitatii.