Manifestul din interiorul PNL este semnat de Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbrăveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragoş Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Dragomir Tomaşeschi, Lucia Varga şi Radu Zlati. Aceștia sunt foşti parlamentari PNL care nu au fost puşi pe locuri eligibile la alegerile generale de anul trecut.

Contestatarii cer dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare şi înlocuirea sa cu o comisie de organizare a alegerilor interne, cu membri care nu vor candida pentru o funcţie de conducere. O altă măsură pe care o doresc luată este organizarea de alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune şi acţiune politică, cu respectarea dreptului de a candida şi de a alege al tuturor membrilor declaraţi ai PNL.

Manifestul cuprinde şi referiri la situaţia din PNL şi la faptul că nu a fost organizată o dezbatere în partid pentru a fi analizat rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie. În anul 2014, unificarea dintre PNL şi PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria preşedintelui Iohannis şi a programului „România lucrului bine făcut”! După 2014, partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă şi va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide”, se mai menţionează în document.

În opinia semnatarilor, eşecul PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne şi a dorinţelor şi aspiraţiilor societăţii româneşti. „Comunicarea catastrofală, cu metode şi prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare. PNL a eşuat în relaţia cu întreprinzătorii şi clasa de mijloc şi a arătat o totală lipsă de dorinţă pentru un dialog cu intelectualii şi mediul academic. În locul unei atitudini lucide, societatea a văzut că ne complacem în analize false şi celebrări absurde ale eşecului prezentat ca succes”, se mai precizează în document.

Liderii PNL, divizați în privința Congresului: Turcan: Vom avea conducere legitimă cel târziu în iunie

Liderii judeţeni ai PNL s-au reunit, duminică, la 12:00, cu conducerea partidului, pentru a se pune de acord asupra modalităţii de organizare a alegerilor interne. În acest moment există două tabere în partid. O parte din lideri, respectiv foștii PDL-iști, fac presiuni pentru organizarea rapidă a congresului, cel târziu în luna mai, în timp ce liderii din fostul PNL vor alegeri în organizaţiile judeţene mai întâi şi apoi la centru. Astfel, un congres pentru alegerea președintelui PNL ar putea să se organizeze abia în vară.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţa, la finalul întâlnirii, că va propune ca alegerile interne din partid să se desfăşoare de jos în sus, de la nivelul fiecărei secţii de votare.

„Calendarul asumat şi statutar al PNL este următorul: vom face un Birou Permanent Naţional, care va convoca Consiliul Naţional de Coordonare, organismul care declanşează alegerile interne. Lucrul acesta îl vom face destul de repede, însă suficient de temeinic astfel încât convenţia să poată să fie într-adevăr integratoare şi unificatoare. Cel târziu în iunie, PNL va avea o conducere legitimă şi susţinută de cea mai mare parte a membrilor PNL”, a mai declarat Turcan.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu afirma recent că cei care îndeplinesc condițiile pentru a prelua conducerea PNL, după eșecul de la alegerile parlamentare sunt Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava și Marian Petrache.

În prezent, la șefia PNL se află Raluca Turcan, aleasă președinte interimar, până la Congres, după demisia Alinei Gorghiu. Gorghiu și-a depus mandatul în urma rezultatului obținut de partid la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News