UPDATE 21.40: Seara s-a încheiat cu un recital Vama, în timpul căruia Tudor Chirilă, solistul trupei, a vorbit publicului despre importanța votului.

„Puterea este cel mai mare drog. Când oamenii ajung la putere foarte puțini reușesc să nu ajungă dependenți de ea, iar noi trăim asta în fiecare zi. Ni se spune că votul nu schimbă nimic. Am văzut ce schimbă să nu votezi”, a spus cântărețul.

 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

Pe scenă au urcat personalităţi din diferite domenii, pentru a transmite un mesaj de mobilizare la vot: Printre ei, filosoful Mihai Şora, care va fi observator independent la alegerile europarlamentare, actorii Marius Manole şi Mihai Călin, jurnalistul Moise Guran, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu de la Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, dar și artistul Tudor Chirilă, care victima unui fake news.

UPDATE – ora 20.20: În jurul orei 19.50, sute de oameni au realizat o coregrafie specială, o inimă albă pe un fond albastru, în cadrul evenimentului „Toți pentru Europa”, pentru a transmite mesajul „România iubeşte Europa”.:

UPDATE – ora 19.40: Filosoful Mihai Șora (102 ani) a susținut un discurs, în această seară, pe scena evenimentului „Toţi pentru Europa” din Piața Victoriei, manifestație organizată pentru a încuraja participarea la vot.

Mihai Șora, discurs în Piața Victoria la evenimentul „Toți pentru Europa” (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Anterior, a vorbit actorul Marius Manole, care a amintit de momentul Colectiv și de eroii Revoluției din 1989, cărora le-a mulțumit pentru că acum, datorită sacrificiului lor, poate să meargă la vot.

„E important să fim aici (în Piața Victoriei – n.r.), ca să ne spunem părerea, limpede și răspicat.

Suntem români și suntem europeni, în același timp și în aceeași măsură. Să nu uităm niciodată asta.

Varietatea și unitatea trebuie să ne caracterizeze, să fim noi înșine, fiind europeni desăvârșiți.

E important să fim în Eruopa, pentru ca să nu fim singuri și să fim înconjurați de prieteni și să ne simțim tari.

Lumea e făcută din continente, care fac varietatea și bogăția, dar în același timp se și întrec între ele și se confruntă. Din asta, noi suntem europeni din creștet până în tălpi.

E important să mergem la vot, pentru că fiecare dintre buletinele din urne contează!

Să nu lăsăm pe alții să voteze pentru noi și să ne trezim cu un alt rezultat decât cel pe care ni-l dorim.

Să nu fim leneși, să preferăm comoditatea noastră. Să ieșim și să ne manifestăm politic. Să punem votul în urnă, pe care să îl gândim cu foarte multă atenție, ca să nu ne înșelăm, cântărind lucrurile până la nuanțele lor”, a fost discursul lui Mihai Șora.

Apoi, toboșarul trupei „Up to Eleven”, Bogdan Moleșag, supraviețuitor Colectiv, care a avut un discurs emoționant, la finalul căruia oameni au aplaudat și au strigat „Colectiv”!

Printre actorii care au urcat pe scena, s-a aflat și Victor Rebengiuc (86 de ani), care i-a îndemnat pe tineri să meargă la vot, pentru că el nu mai are prea multe iluzii pentru viitor, din cauza vârstei sale înaintate.

Mihai Șora, discurs în Piața Victoria la evenimentul „Toți pentru Europa” (FOTO: Dumitru Angelescu)

„În fiecare duminică merg la Biserica Eroii Revoluției, care are un cimitir imens cu toți eroii noștri care au murit, pentru România, în 1989. Acolo, sunt morminte ale unor tineri cu vârste între 17 și 20 de ani.

Nu vreau să mă gândesc ce e în sufletul acelor părinți care și-au implorat copiii să nu plece de acasă, iar ei – din păcate – nu au fost ascultători și au luptat si au murit pentru România, pentru ca eu, în 2019, să pot să merg la vot. Eu nu o să uit niciodata asta.

Și nu o să uit niciodată Colectiv și nici nu trebuie să uităm Colectiv niciodată. (…) Eu merg la vot, vreau să rămân în România, vreau să rămân în Europa, eu votez România, votez Europa!”, a spus Marius Manole, în această seară, în Piața Victoriei.

Evenimentul, care s-a desfăşurat între orele 18.00 – 22.00, a făcut parte dintr-o serie de acţiuni care au avut loc astăzi în 49 de oraşe europene din 13 ţări precum: Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Olanda şi Suedia.

În ţara noastră, acţiunea s-a desfăşurat simultan în şapte oraşe, iar românii din diaspora au organizat propriile evenimente la Madrid, Milano, Barcelona, Londra, Paris şi Zurich.

În cadrul evenimentului, au cântat trupele Vama, Omul cu Șobolani, Taxi şi Emil, iar Corul Sound Choir a intonat imnul Uniunii Europene și Funkoteca va anima atmosfera în Piaţă. Toţi artiştii participă la eveniment pro bono.

„Mă bucur foarte mult că am ocazia să vorbesc în fața dumneavoastră, în aceasta seară, pentru că eu, dacă Romania nu ar fi fost membră a Uniunii Europene, nu aș mai fi fost aici.

Mă uitam, zilele trecute, la un serial despre un eveniment tragic întâmplat în primăvara lui 1986, în Uniunea Sovietică și am văzut acolo cum autoritățile încercau să mușamalizeze evenimentul și în loc să pună viața populației pe primul plan, au încercat să pună imaginea partidului.

Nu știu dacă e puțin deplasat să fac paralela asta între ce s-a întâmplat atunci și ce s-a întâmplat la noi, dar vreau să vă spun că și după evenimentele din Colectiv, mulți dintre noi au fost trasnferați mult prea târziu în țări care puteau să ne îngrijească sau nu au mai avut zile să fie transferați, tocmai pentru că anumiți oameni au decis să pună imaginea partidului înaintea siguranței cetățenilor.

În mod normal, ar fi trebuit să cânt aici pe scenă cu trupa mea (Up to Eleven-n.r.), însă un membru al trupei noastre a murit în acea seara. Ceilalți doi sunt aici cu mine și mă susțin.

Nu știu cum am putea să subliniem mai mult importanța de a fi membri ai acestei mari familii europene.

După această tragedie (Colectiv-n.r.), am locuit aproape doi ani în Belgia și continui să merg acolo, la recuperare și pentru operații, și mi-am dat seama ce înseamnă un stat sănătos, în care instituțiile lucrează pentru cetățean, care știe ce înseamnă să îi integreze pe toți, care privește pe viitor și pe termen lung.

Asta trebuie să căutăm și noi, să privim pe termen lung, să ne iubim țara și să mergem la vot, să fim pro-europeni!, a spus Bogdan.


Citește și:

„România europeană, în fața asaltului populist-naționalist”. Claudiu Sfătoiu, fost șef al SIE, despre mesajele electorale ale candidaților la europarlamentare din statele membre

Tudor Chirilă, victima unui fake news: „Mârșăvia PSD nu mai pare să cunoască limite”

De ce nu cântă Tudor Chirilă în campaniile electorale. „Nu dorim să ne asociem niciodată imaginea cu promisiuni deșarte”

VIDEO | Miting PSD la Târgoviște. Liviu Dragnea: „Vom continua indiferent de piedicile puse de aceşti securişti nemernici! Nu renunţ!”


 

Urmărește-ne pe Google News