Sute de oameni s-a adunat, în jurul orei locale 18.00 (o oră mai târziu la București) pentru a lua parte la o manifestație pro-palestiniană, relatează Le Figaro și Le Parisien.

Manifestație pro-Palestina în Place de la République, la Paris

Cei prezenți au scandat „Palestina va învinge! și „Israelul, asasin, Macron, complice”, în timp ce fluturau steaguri palestiniene.

Manifestațiile pro-Palestina, interzise în Franța

Prefectura Parisului a dat ordin dispozitivului de poliţie să disperseze oamenii prezenţi, „să-i aresteze și să-i amendeze”. Potrivit imaginilor difuzate pe rețelele sociale, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe cei prezenți.

Manifestanții au ridicat baricade în calea poliției. Pentru moment, nu sunt date disponibile în ceea ce privește persoane arestate.

Prefectul de poliție Laurent Nuñez a interzis în mod expres această adunare, prezicând că va fi „scena atitudinilor, cuvintelor și gesturilor, în principal de natură antievreiască, care incită la ură rasială și susțin atacurile teroriste comise în ultimele zile în Orientul Mijlociu”.

În ciuda apelurilor făcute de mai multe asociații, instanța administrativă din Paris a decis să mențină această interdicție. Judecătorul de fond a apreciat că „prefectul de poliție, prin interzicerea demonstrației în litigiu, nu a provocat un atac grav și vădit ilegal la adresa libertăților de exprimare, întrunire și manifestare”.

Anterior, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a ordonat o interzicere sistematică a „manifestaţiilor propalestiniene, pentru că ele sunt susceptibile să genereze tulburări ale ordinii publice”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Mesajul lui Emmanuel Macron

La scurt timp după interzicerea manifestațiilor, precum și după ce protestul din Paris a fost dispersat, președintele francez Emanuel Macron a ieșit public, cu un mesaj către națiune, în care a abordat situația din Israel și soarta cetățenilor francezi afectați de război, precum și tensiunile din plan intern, în condițiile în care Franța are o comunitate de 500.000 de evrei și circa 5 milioane de musulmani, conform BBC.

„Trebuie să rămânem uniți”, a îndemnat Emanuel Macron, argumentând că „teama compatrioților noștri de credință evreiască, alături de această renaștere a violenței antisemite, va fi aici pretext pentru cuvinte jignitoare, pentru acte care i-ar viza”, potrivit Le Figaro.

De asemenea, el a subliniat că înțelege „și preocuparea compatrioților noștri de credință musulmană că sentimentele prevalează asupra rațiunii”. Insistând că este o perioadă tulbure, Macron a avut un îndemn pentru populația franceză: „Să fim la înălțimea propriei noastre istorii”.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News