Planificate sub sloganul „apărați democrația”, manifestațiile sunt organizate de o largă alianță de organizații ale societății civile, ONG-uri, grupuri politice, comunități bisericești și sindicate.
Demonstrațiile din Austria vin după protestele din Germania, unde peste un milion de persoane din cele mai variate sectoare ale societății au ieșit în stradă pentru a contesta ascensiunea extremei drepte, în special a partidului populist Alternative für Deutschland (AfD). Totul după ce membrii formațiunii s-au întâlnit cu austriacul de extremă dreapta Martin Sellner pentru a discuta despre deportarea în masă a străinilor și a cetățenilor germani de origine străină.
De asemenea, joi, aproximativ 500 de protestatari s-au adunat în centrul Vienei, la sediul uneia dintre cele mai vechi organizații de extremă dreapta postbelică din Austria, Landsmannschaft, care a găzduit un eveniment cu Maximilian Krah, principalul candidat al AfD pentru alegerile europene, și cu publicistul german de extremă dreapta Götz Kubitschek, un apropiat al lui Martin Sellner.
Protestele de vineri, la care sunt așteptați reprezentanți ai comunităților catolică, protestantă, evreiască și musulmană, precum și personalități din lumea culturală, ar urma să se concentreze pe contestarea creșterii extremismului de dreapta, a antisemitismului și a rasismului.
„Masterplan” pentru o deportare în masă
Manifestațiile din Germania și Austria au izbucnit după ce recent au ieșit la iveală informații despre o întâlnire secretă din noiembrie, de pe malul unui lac din afara Berlinului, unde participanții, printre care deputați aleși ai AfD și consilieri ai acestora, neonaziști, întreprinderi cunoscute pentru susținerea extremei drepte și membri ai aripii conservatoare a partidelor CDU/CSU, s-au întâlnit cu Sellner.
Subiectul discuțiilor a fost un „masterplan” pentru o deportare în masă, inclusiv aspectele practice ale punerii în aplicare a unui astfel de plan în cazul în care AfD ar ajunge la putere.
Sellner, care are legături strânse cu extrema dreaptă germană, a confirmat că a participat la întâlnirea de pe malul lacului și nu a ascuns planurile sale de a promova ceea ce el numește o agendă de remigrație, precum și speranța că aceasta va fi acceptată în întreaga Europă.
Politici similare au fost discutate de mai mulți ani și în cercurile din jurul Partidului Libertății (FPÖ) de extremă dreapta din Austria. AfD, care a fost înființat în 2013 și s-a transformat rapid într-un partid antiimigrație, s-a inspirat, printre altele, din FPÖ, fondat în 1956.
În Germania, protestele sunt așteptate să continue și vineri seară, și în weekend.
Foto: Profimedia
2402 • 27.01.2024, 18:16
Daca nici austria nu copiaza de la nemti... Citeşte întreaga ştire: Manifestații planificate în marile orașe ale Austriei împotriva extremei drepte, după proteste similare în Germania vecină
Realist2023 • 27.01.2024, 13:24
Am citit recent un articol f bun care arata DE CE lumea democratica aluneca spre populism si extrema dreapta : in mare, pt ca acestia propaga idei simple apropiate de instinctele primare ! Pe de alta parte, in fata invaziei informationale, oamenii au tendinta sa simplifice (economie de efort intelectual) si sa adere la idei simple, fara veleitati intelectuale. Si inca: odata ce ti-a intrat in cap o convingere, e f greu sa o schimbi, tot din ratiuni de economie (energetica, daca vreti).