Dacă în legislatura ce se încheie la 30 iunie cel mai bătrân deputat din Parlamentul European a fost Luigi Ciriaco De Mita, fost premier al Italiei, născut pe 2 februarie 1928, decanul de vârstă de la Bruxelles din următorii cinci ani va fi grecul Manolis Glezos, care va împlini 92 de ani pe 9 septembrie! Membru al stângii radicale Syriza, cel mai votat partid la alegerile europene din Grecia, Glezos este un erou veritabil al rezistenței din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Capturat de naziști în 1942, după ce a reușit să dea jos drapelul cu zvastica de pe Acropole, Manolis a fost condamnat la moarte și a fost supus torturii în închisoare. S-a îmbolnăvit de tuberculoză, dar a reușit să scape. A petrecut în total 12 ani după gratii, în diferite etape, plus alți patru în exil, fiind salvat de presiunile internaționale. A fost ales pentru prima oară deputat al Parlamentului elen în timp ce se afla la închisoare, în 1951, fiind reales apoi în 1961, 1981 și 1985. El a mai fost și europarlamentar în 1984, dar a demisionat după câteva luni. Manolis Glezos a fost un obișnuit al manifestațiilor împotriva austerității din ultimii ani. Un agent de poliție i-a lansat o grenadă cu gaze lacrimogene în față în timpul unui protest din 2010. A fost spitalizat, iar fotografiile au făcut înconjurul lumii. Apoi a obținut din nou un loc de deputat în iunie 2012. Ca membru al Syriza, bătrânul politician pune sub semnul întrebării prezența Greciei în cadrul Uniunii Europene.
„Chiar și așa, am decis să candidez. Tovarășii mei de arme, care au murit în luptele împotriva forțelor de ocupație sau care au fost împușcați, au vrut ca eu să-i reprezint. Voi avea imunitate, ceva bani și un birou de deputat”, a explicat Glezos în presa din țara sa natală.
„În primele trei luni de mandat le voi face viața un iad, ca să-și amintească de mine pentru o lungă perioadă de timp. Voi lupta până la ultima suflare! În primul rând voi cere Germaniei să ne plătească compensații financiare pentru invazia nazistă din Grecia. Nemții ne datorează 152 de miliarde de euro. A sosit timpul ca subiectul datoriilor germane să ia sfârșit”, a spus politicianul.
Doctorii i-au interzis să călătorească cu avionul, dar Glezos a spus că pune în practică planul B pentru a ajunge la Strasbourg și Bruxelles. „Iau vaporul până la Veneția și de acolo merg cu trenul”, a spus Manolis, care pare să aibă o problemă și cu femeile: „Femeile sunt mai proaste decât bărbații și nu ar trebui să li se permită să voteze. Evoluția ne-a asigurat că femeile nu sunt prea inteligente”.