„Așa-zise surse, neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile românești. Este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false. Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române execută misiuni de instruire și de Poliție Aeriană exclusiv în spațiul aerian național, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislația internațională”, a transmis MApN.

Ministerul condus de Angel Tîlvăr spune că „intenția de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului summit NATO de la Washington”, în urma căruia s-a decis continuarea sprijinului militar pentru Ucraina.

„De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional”, a precizat MApN.

Ministerul Apărării a adăugat că după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. „Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacității de reacție și descurajării unor posibile acțiuni ostile”, a mai transmis MApN.

Instituția a menționat că scopul NATO este să garanteze securitatea celor 32 de state membre și a peste 1 miliard de cetățeni și că toate deciziile „au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat”.

„Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetățenii trebuie să aibă încredere că informațiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obține doar prin informarea din surse oficiale”, se mai arată în comunicatul în care se face apel la populație să semnaleze apariția informațiilor militare, posibil false, prin completarea formularului de contact de pe site-ul Inforadar MApN.

Forțele Aeriene Române au în acest moment 26 de aeronave F-16 Fighting Falcon, care vor fi operabile cel puțin 10 ani, apoi se va face tranziția către avioanele de generaţia a V-a, este vorba despre avioanele F-35.

În decembrie 2021, Parlamentul a aprobat achiziţia a 32 de aeronave F-16 din Norvegia, iar cheltuielile se ridică la 454.000.000 de euro, fără TVA. Până acum, România a primit 9 dintre cele 32 de aeronave pentru care a plătit.

Urmărește-ne pe Google News