Dezinformări referitoare la modernizarea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Potrivit unui comunicat al MApN, aceste speculații sunt parte a campaniilor de dezinformare și propagandă ale Federației Ruse. Ministerul subliniază că investițiile planificate pentru modernizarea și extinderea bazei militare vor rezulta în primul element complet și complex de infrastructură aeroportuară construit de România după 1990.

Acest proiect va îmbunătăți semnificativ capacitățile de operare și instruire ale Forțelor Aeriene Române și ale aliaților NATO.

Contextul geopolitic

MApN a explicat că aceste măsuri trebuie înțelese în contextul acțiunilor agresive ale Rusiei în regiune. Ministerul amintește de invazia Georgiei în 2008, anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și războiul actual împotriva Ucrainei.

„Realitatea pe care propaganda rusă și vectorii de propagare din spațiul public românesc și euro-atlantic încearcă să o acopere prin acțiuni de dezinformare și manipulare este că, începând din anii 2000, Federația Rusă s-a îndepărtat tot mai agresiv de spiritul parteneriatului cu comunitatea nord-atlantică”, se arată în comunicatul MApN.

Detalii despre proiectul de modernizare

Investițiile în extinderea și modernizarea Bazei 57 Aeriene au fost decise printr-o hotărâre de guvern din 2019. Lucrările sunt planificate pe o perioadă de 20 de ani, cu o investiție totală estimată la peste 12 miliarde de lei. Proiectul include construcția unei noi piste de decolare-aterizare, platforme pentru operarea aeronavelor, sisteme de balizaj și radionavigație, facilități administrative și sociale, zone de tranzit și depozitare, precum și zone pentru mentenanța aeronavelor.

La finalizarea lucrărilor, preconizată pentru 2042, baza de la Mihail Kogălniceanu va fi una dintre cele mai moderne baze aeriene din spațiul NATO.

Răspuns la afirmațiile lui Călin Georgescu

MApN respinge afirmațiile făcute de Călin Georgescu într-un interviu acordat conspiraționistului american Alex Jones. Georgescu a susținut că „NATO și UE vor să pornească Al Treilea Război Mondial, iar poarta de acces este România”. Ministerul califică aceste declarații drept „încercări de distorsionare a adevărului” și subliniază că prezența militarilor aliați în bazele din România reprezintă „atât o normalitate practică în contextul apartenenței României la NATO, cât și o expresie directă a solidarității aliaților în fața amenințărilor la pacea și securitatea regională generate de acțiunile agresive ale Federației Ruse.”

Importanța NATO pentru România

MApN reamintește că în 2024, România a sărbătorit 20 de ani de la aderarea la NATO (o alianță prin însăși natura ei defensivă), un obiectiv strategic împlinit prin voința suverană a poporului român. Ministerul subliniază că apartenența la NATO asigură libertatea și prosperitatea românilor într-o societate democratică.

„Niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitatea și securitatea națională. NATO operează ca un instrument de amplificare si protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi, nu doar în domeniul apărării și securității, ci în toate dimensiunile”, se arată în comunicatul MApN.

 
 

Urmărește-ne pe Google News