Armata a alertat IGSU aseară, în jurul orei 23.20, cu privire la „detectarea unor grupuri de drone” care se îndreptau spre porturile ucrainene și care reprezentau un potențial pericol pentru zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate.
Atunci autoritățile au transmis un mesaj Ro-Alert, în jurul orei 23.30, care a vizat municipiul Galați și partea de nord a județului Tulcea, a declarat pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al IGSU, locotenent-colonel Adrian Marin.
Starea de prealertă a încetat în jurul orei 1.40, când echipele MApN au început căutările, fiind alertate de Poliția de Frontieră cu privire la „un posibil impact pe teritoriul României”, se mai precizează în informarea oficială.
„MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 1.40, în data de 12 octombrie”, se precizează în comunicat.
În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.
MApN:
Zona a fost securizată și „au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor”, mai transmite MApN, adăugând că va continua să monitorizeze spațiul aerian și să cerceteze zonele expuse riscului de cădere a dronelor.
Totodată, ministerul condamnă din nou atacurile „nejustificate” lansate de Rusia asupra infrastructurii ucrainene de la Dunăre, despre care afirmă că sunt „în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”.
Până acum, fragmente de dronă au fost descoperite de trei ori pe teritoriul României.
Anunțul de astăzi al Ministerului Apărării vine la o zi după ce ministrul Angel Tîlvăr a declarat în Senat că dronele care au căzut în țara noastră la începutul lunii septembrie au pătruns accidental pe teritoriul României, după ce au fost luate la țintă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar ele nu conțineau exploziv.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Inquam Photos
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
paul_timisoara_10 • 12.10.2023, 15:16
Dar parca spunea MAPN-ul ca au dislocat in zona sisteme de aparare antiaeriana.... nimic? Nu au vazut nimic, nu au tras nimic? ... poate doar ceva la masea... ... sa ne spuna cand au reusit sa doboare una care venea spre noi. In rest e doar gargara.