„Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate pe contul din platforma X (fostă Twitter) al unui așa-zis centru de studii ale războiului, dar și pe canale asociate propagandei Federației Ruse în rețelele sociale Telegram, VK, YouTube și Reddit, care pretind că un depozit de carburanți din Bragadiru, România, ar fi fost incendiat de un grup de persoane necunoscute”, arată Inforadar.
Aceleași „surse” susțin că „depozitul” conținea carburanți pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Clipul este etichetat ca fiind neverificat și conține link-ul către un grup din rețeaua Telegram al acestui așa-zis centru, adaugă Inforadar.
De asemenea, pe canalul din Telegram, „sursele” încearcă să inducă ideea că „depozitul” din clip a fost incendiat de un grup de refugiați ucraineni nemulțumiți de diminuarea sprijinului european pentru Ucraina. În plus, se susține fals ideea că autoritățile din România au comunicat oficial acest incident fictiv, iar cauza ar fi fost un scurtcircuit.
„Mai mult, un așa-zis expert militar rus susține că depozitul imaginar incendiat de „sabotorii ucraineni din mișcarea de rezistență” se află în orașul Bragadiru, județul Ilfov, acesta fiind folosit pentru „depozitarea combustibilului provenit de pe platformele petroliere amplasate în zonă și destinate transportului ulterior către Forțele Armate ale Ucrainei”, notează Inforadar.
Potrivit Inforadar, pe un canal din rețeaua YouTube se încearcă inclusiv inducerea ideii că presa din România susține că depozitul în cauză conținea motorină pentru Forțele Armate ale Ucrainei, aprovizionarea acestora făcându-se printr-o „conductă peste graniță”.
Toate informaţiile vehiculate sunt false
Seria de informații false pe această temă culminează cu reluarea unei teme false mai vechi privind atacarea Federației Ruse cu aeronave F-16 de pe teritoriul României, pe o platformă rusească de informare în care este prezentat clipul în cauză, dar fără etichetele de sursă neverificată și link către grupul de Telegram, cu care a fost promovat inițial pe rețelele sociale.
Inforadar precizează că toate informațiile vehiculate cu privire la „incidentul” prezentat pe aceste canale sunt în totalitate false.
- Clipul publicat, la care se face referire, NU este filmat în orașul Bragadiru sau în altă locație de pe teritoriul României;
- Autoritățile din România NU au comunicat vreun incediu la vreunul din depozitele de carburanți de pe teritoriul țării noastre;
- Presa din România NU a prezentat astfel de informații.