În contextul recentelor atacuri rusești asupra infrastructurii ucrainene de la Dunăre, vizibile de pe teritoriul României, în mediul online au circulat în ultimele zile înregistrări video cu loviturile asupra țării vecine, alături de mesaje conform cărora România a doborât drone rusești.
„Un stat NATO a început să doboare drone rusești deasupra spațiului aerian ucrainean. O nouă înregistrare video arată tunuri antiaeriene autopropulsate românești Gepard care doboară drone sinucigașe rusești peste râul care separă România de Ucraina, în apropiere de Ismail. România a fost nevoită să acționeze după ce cel puțin o dronă sinucigașă a lovit la 11 km adâncime pe teritoriul său și alte drone zburau în direcția sa”, scrie într-o postare publicată pe contul Visegrad 24, de pe rețeaua X .
MApN: Informații fără „fundament real”
Reprezentanții MApN avertizează că „aceste așa-zise «informații» nu au niciun fundament real”.
„Atacurile executate de Federația Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre, și nu obiective de pe teritoriul României, iar forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situație, foc asupra mijloacelor de atac ale Federației Ruse”, se precizează în mesajul publicat de Inforadar.
MApN mai subliniază că „în fiecare dintre situațiile în care dronele Federației Ruse au atacat obiectivele de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană”.
De asemenea, MApN condamnă loviturile rusești asupra infrastructurii civile din țara vecină, pe care le cataloghează drept „nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”.
Fragmente dintr-o dronă rusească de tip Geran1/2 au fost descoperite joi într-o zonă din apropierea localității tulcene Plauru, a anunțat Ministerul Apărării.
Căderea resturilor de dronă a lăsat în urmă copaci carbonizați și un crater, potrivit imaginilor publicate de mai mulți jurnaliști români.
Joi dimineață, comandantul forțelor aeriene din Ucraina a anunțat că trei drone „au fost pierdute” în timpul nopții, după ce au trecut granița cu România.
Pentru două nopți la rând, locuitorii din nordul județului Tulcea au fost avertizați prin mesaje Ro-Alert că există „posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian”, în contextul atacurilor lansate de Rusia în regiunea ucraineană Odesa de lângă frontiera cu România.
Ministerul Apărării a ridicat de la sol avioane militare pentru a monitoriza situația.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat joi, într-o postare pe Facebook, că România nu poate doborî rachete sau drone din spaţiul aerian ucrainean, indiferent cât de aproape de ţara noastră ar zbura ele.
„Aşa ceva este ilegal. Dacă ne uităm în spaţiul nostru aerian, vedem că nu avem în ce să tragem. Pentru a schimba această stare de fapt, România ar trebui să negocieze cu conducerea NATO şi cu Ucraina condiţii de utilizare a sistemelor noastre de apărare aeriană în spaţiul aerian ucrainean. Punerea în practică a unui asemenea plan ar implica foarte multe demersuri”, a explicat Ciucă.