Ancheta a venit după ce primarul din Ceatalchioi a declarat, în contextul atacului rusesc asupra portul ucrainean Ismail, aflat la circa 15 kilometri de Tulcea, că drone rusești au trecut deasupra satului său.
„Localnicii confirmă mai mulți că dronele au trecut în linie dreaptă pe deasupra locuințelor din Ceatalchioi. Teama e foarte mare. Nu a fost găsită nicio dronă prăbușită. Există mărturia unor localnici, marinari, că o dronă ar fi căzut în pădure”, a declarat primarul Tudor Cernega pentru Digi24.
Ministerul Apărării s-a autosesizat după această afirmație și a trimis o echipă de specialiști la fața locului pentru a cerceta zona.
„Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate”, a transmis, joi, Ministerul Apărării.
Oficialii au mai transmis că nu există amenințări de securitate pentru teritoriul românesc și nici dovezi că dronele rusești au trecut prin spațiul nostru aerian.
„În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în ultima săptămână, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Ismail și Reni, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României”, precizează MApN.
Ministerul Apărării Naționale a precizat că a întărit măsurile de vigilență, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian în contextul războiului de la granița României.
Miercuri, 2 august, dronele rusești au atacat porturile și zonele de depozitare a cerealelor din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, lovind portul Ismail, cel mai mare port ucrainean la Dunăre. Un siloz de cereale din Ismail a fost avariat, potrivit guvernatorului regional Oleh Kiper.
Rusia vizează porturile Ucrainei de când a abandonat acordul major, mediat de ONU și Turcia, care permitea Kievului să-și exporte cereale.
Nu este primul atac al rușilor în apropiere de teritoriul României. Pe 24 iulie, portul Reni, din apropiere de Galați, a fost lovit de un atac cu drone executat de ruși, care s-a soldat cu distrugerea infrastructurii de depozitare a cerealelor. O navă românească a fost atunci avariată ușor, iar atacul a fost condamnat de autoritățile române.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!