„Acuzele publice la adresa Ministerului Apărării Naționale și a personalului militar sunt de neînțeles. Atribuțiile MApN în cadrul campaniei naționale de vaccinare a populației împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România”, se arată în comunicatul instituției conduse de ministrul Nicolae Ciucă.
MApN a negat informațiile potrivit cărora mai mulți angajați din sistem au sărit rândul la vaccinare.
„Subliniem faptul că unele exprimări din spațiul public induc ideea falsă că centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar, fiind, chipurile, menite să acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici și proceduri netransparente, în detrimentul populației civile”, spune MApN.
Reprezentanții instituției au mai transmis că aceste centre nu au fost destinate exclusiv angajaților din MApN, ci și celor din alte instituții ale sistemului național de apărare. Ministerul a mai subliniat că în aceste centre au fost vaccinați și civili.
Cum explică MApN diferența de cifre
„Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 de cadre militare și personal civil în activitate în cadrul ministerului. Diferența până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN, este reprezentată de veterani de război, pensionari militari și membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități)”, potrivit ministerului condus de Nicolae Ciucă.
Oficialii au mai precizat că din categoria personalului în activitate au fost vaccinate 5.315 cadre medicale și personal auxiliar.
„Facem precizarea că în centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapă s-a vaccinat și personal medical din afara ministerului. De asemenea, au fost vaccinați 1.557 de elevi și studenți și 1.835 de profesori și personal angajat în instituțiile de învățământ”, arată comunicatul.
Conform MApN, până acum, au fost imunizați „aproximativ 5.000 de veterani de război și pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități), aproximativ 4.500 de membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari)”.
Și Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a venit cu noi precizări în scandalul legat de vaccinările din MApN și MAI.
„În București avem 59 de centre operaționalizate, totalizând 116 fluxuri de vaccinare, din cele 86 de fluxuri unde avem vaccinuri de la Pfizer și Moderna, doar 26 sunt organizate în centre care aparțin sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, iar din cele 30 în care sunt distribuite vaccinurile de la AstraZeneca, 10 dintre ele aparțin sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Ca atare, sunt în jur de 31.000 de persoane vaccinate de la debutul campaniei de vaccinare în centrele din rețeaua MApN și, respectiv, 20.000 de persoane în centrele care aparțin MAI. Din acest punct de vedere nu există nicio îngrădire a accesului persoanelor la vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță, miercuri seara, pentru B1TV.
MApN anunță că se vor lua măsuri în cazul angajaților care nu au respectat măsurile
„În ceea ce privește vaccinarea în centrele de vaccinare organizate de MApN a membrilor de familie ai personalului menționat mai sus (soț sau soție, copii, precum și persoane aflate în întreținere legală), care și-au exprimat voluntar dorința de a se vaccina, aceasta este posibilă doar în cazul îndeplinirii condițiilor de eligibilitate stabilite prin Strategia națională de vaccinare pentru fiecare etapă. (…) În situațiile punctuale unde se va constata că aceste reguli nu au fost respectate, vor fi luate de urgență măsurile legale, asemenea situații nefiind tolerate de conducerea MApN”, se mai arată în document.
Precizările Ministerului Apărării vin după ce instituția a fost acuzată că angajații săi au avut prioritate la vaccinarea anti-COVID.
Reacția ministrului sănătății
Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a făcut miercuri seară precizări legate de Hotărârea de Guvern din luna ianuarie, potrivit căreia s-ar fi introdus noi categorii de persoane considerate „esențiale” pentru a fi vaccinate în etapa a doua și un articol care a permis rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să fie imunizate în centrele speciale din aceste instituții.
„Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 de ani, cu boli cronice sau… tot esențial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii a vreunui angajat al statului”, a scris Vlad Voiculescu, miercuri seara, pe Facebook.
Discuțiile pe subiect au apărut după ce, pe 4 martie, Ministerul Sănătății a dat publicității mai multe informații legate de testarea de COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară. Datele au fost publicate pe site-ul care aparține Guvernului, data.gov.ro.
Pe 8 martie, vicepremierul Dan Barna a declarat la TVR că „am avut o discuție cu premierul, care mi-a spus că o autoritate a statului s-a sesizat privind datele publicate de Vlad Voiculescu” și a adăugat: „care o fi fost (n.r. – ce autoritate a statului), nu știu, Armata, habar n-am”.
O zi mai târziu, coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță, a admis că a făcut „o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate”.