A fost găsit și pilotul MiG-ului, decedat
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că și pilotul aeronavei MiG 21 LanceR a fost găsit mort, ridicând la opt numărul victimelor tragediei de miercuri seară.
Este vorba despre căpitanul Costinel Iosif Niță, care avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.
Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.
Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul, mai transmite MApN.
Mai multe detalii: A murit pilotul avionului MIG prăbușit în Constanța. Costinel Iosif Niță avea 31 de ani
11 copii și-au pierdut tații în elicopterul prăbușit
Ministerul Apărării Naționale a transmis la miezul nopții detalii despre cei șapte militari decedați.
La bordul elicpoterului se aflau cei cinci membri ai aparatului de zbor plus doi militari volutari din Forțele Navale, salvatori cu experiență. Pilotul, care era locotenent-colonel, avea 41 de ani, era căsătorit și avea trei copii. Cel mai tânăr militar mort în accidentul aviatic era copilotul, care avea numai 27 de ani. În total, 11 copii și-au pierdut tați în tragedia aviatică din Dobrogea.
Mai multe informații: Cine sunt cei 7 militari morți în elicopterul prăbușit. Pilotul era tatăl a trei copii
Un specialist în aviație vorbește despre elicopterul prăbușit
Un expert în domeniul aerian a vorbit pentru Libertatea despre aeronavele de tipul celei a căzut miercuri seară în Dobrogea: „Unele au anti-icing, pot preveni givrajul, dar nu au și degivrare, nu pot acționa dacă fenomenul s-a întâmplat deja”. Vremea era proastă la momentul producerii accidentului.
Specialistul a răspuns întrebărilor Libertatea despre specificațiile elicopterului. El nu speculează însă nimic în legătură cu cauza prăbușirii, care va fi stabilita doar de anchetă militară a accidentului.
„Sunt elicoptere foarte bune la bază, competitive, dar le lipsesc anumite lucruri, în special celor aflate în dotarea armatei române. Le lipsesc sisteme moderne, e mare nevoie să fie modernizate”, a spus expertul consultat de Libertatea.
Mai multe detalii: Specialist după prăbușirea din Dobrogea: „Nu știm cauza, elicopterele Puma ale aviației militare sunt foarte bune ca platformă, dar au lipsuri de sisteme moderne”
Primele imagini cu elicopterul prăbușit în Dobrogea
News.ro a publicat imagini de la fața locului, cu epava în flăcări a elicopterului prăbușit în zona localității Gura Dobrogei.
„În cazul elicopterului care a plecat în căutarea şi salvarea MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea, la 11 kilometri de aerodrom, în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei șapte membri ai echipajului şi-au piedut viaţa.”, a declarat şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spânu, la Antena 3.
Klaus Iohannis și ministrul Apărării, mesaje de condoleanțe
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor celor șapte militari căzuți la datorie miercuri seară.
„În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”, a transmis președintele într-un comunicat oficial.
Și Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale a transmis condoleanțe.
„Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, a mai scris ministrul apărării.
7 militari morți în elicopter
În elicopterul prăbușit erau 7 militari, nu 5 cum anunțase inițial MApN. Toți au murit în urma impactului.
Inițial, autoritățile au anunțat că sunt cinci victime, numărul standard al echipajului unui elicopter IAR 330- Puma. La locul tragediei însă, salvatorii au găsit șapte morți și s-a comunicat că la baza Kogălniceanu, în elicopter au mai urcat și doi voluntari de la Forțele Navale, care au dorit să participe la misiunea de salvare de după prăbușirea unui avion MIG 21 Lancer.
Migul Armatei Române decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19:50, transmite MApN. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. La scurt timp însă, acesta a dispărut de pe radar.
„La ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei”, a precizat ministerul.
Imediat după dispariție, au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Surse din MApN au spus pentru Libertatea că și elicopterul care a plecat în misiunea de căutare-salvare a dispărut de pe radar, informație confirmată ulterior și printr-un comunicat oficial.
Potrivit publicației Ziarul de Constanța, oamenii din zonă au anunțat la 112 că mai întâi s-a auzit o bubuitură și apoi în depărtare s-a văzut un incendiu puternic.
Salvatorii s-au îndreptat spre zona indicată, iar ulterior Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN, a confirmat și el, într-o intervenție la Digi 24, că epava elicopterului a fost găsită și că toți cei șapte militari din el au murit. Căutările continuau însă la sol, pentru a-l găsi pe pilotul avionului de luptă.
Foto: Profimedia