UPDATE ora 21.00: Valeriu Gheorghiță a declarat, la Digi 24, că în momentul de față, după cinci ore de la debutul Maratonului de Vaccinare, peste 2.000 de oameni au fost imunizați în cele două locații ale evenimentului.
„În medie, în jur de 9 persoane pe minut sunt vaccinate”, a declarat medicul care coordonează Comitetul Național de Vaccinare. În prima zi a maratonului de la Bucuresti, Valeriu Gheorgjhţă a vaccinat 56 de persoane: „Mulți oameni au cerut să fie imunizați de către mine!”.
„În continuare se prezentau persoane pentru vaccinare şi este o atmosferă extrem de plăcută, oamenii sunt entuziaşti şi s-au bucurat foarte mult că au această posibilitate de a se vaccina”, a explicat Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că la Sala Palatului, în decurs de o oră, au fost vaccinate 650 de persoane, el arătând că numeroşi studenţi îi însoţesc şi asistă pe cei care se prezintă pentru imunizare. „Practic, 10-15 minute, de la momentul în care ajungi la centru, te poți vaccina”, a conchis colonelul.
UPDATE ora 20.30: În aproximativ două ore și jumătate de la debutul maratonului de vaccinare au fost imunizate aproximativ 1.500 de persoane – 1.200 la centrul de la Sala Palatului şi 300 la cel de la Biblioteca Naţională, potrivit lui Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat faptul că s-au fosrmat cozi la Biblioteca Națională pentru că sunt mai puține fluxuri și-i invită pe cei care vor să se vaccineze să vină cu precădere la Sala Palatului.
„E bine să vină la Sala Palatului, unde sunt 40 de cabinete şi este mult mai rapidă şi mai facilă vaccinarea şi nu se stă foarte mult la coadă. (…) Sperăm să fie o acţiune reuşită până la final”, a afirmat rectorul UMF, la centrul de vaccinare organizat la Sala Palatului.
La Biblioteca Națională s-au format cozi încă de la începutul maratonului.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3UPDATE ora 18.30: Premierul Florin Cîţu a venit la Sala Palatului, unul dintre cele două locații în care se desfășoară maratonul de vaccinare. Într-o scurtă declarație, Cîțu a spus că „începând de azi, în România, caz poate unic în Europa, puteți să vă vaccinați fără programare, vă alegeți centrul și mergeți să vă vaccinați”.
În București, de la ora 16.00 și până la luni la ora 8.00, are loc un maraton de vaccinare. Evenimentul este organizat la Sala Palatului și la Biblioteca Națională și în total 1.200 de voluntari vor fi implicați în cele trei zile.
La Sala Palatului vor fi organizate 40 de cabinete de imunizare, iar la Biblioteca Naţională sunt zece cabinete. Cele 50 de puncte vor fi deschise non-stop timp de trei zile au anunțat autoritățile.
La maratonul din București va fi folosit doar serul celor de la Pfizer.
„Vom derula acest eveniment prin două paliere importante: prima – activitatea efectivă de vaccinare, dar, în acelaşi timp, vom face şi activitate de a creşte gradul de informare de către comunitatea medicală din universitatea noastră pentru a lămuri populaţia să se vaccineze, vaccinarea fiind soluţia optimă pentru a depăşi această situaţie epidemiologică în care ne aflăm”, declara, miercuri, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Viorel Jinga, potrivit Agerpres.
Autobuze și noaptea pentru cei care vor să meargă la maratonul vaccinării
Șase linii de autobuz vor circula și noaptea, pentru cei care doresc să se imunizeze în timpul nopții.
„Împreună cu STB, am convenit să extindem și noaptea circulația autobuzelor pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 și 368, pentru a facilita transportul bucureștenilor la centrele de vaccinare și înapoi spre casă”, a scris primarul Nicușor Dan, joi, pe Facebook.
De asemenea, tot printr-o postare pe Facebook STB a anunțat că transportul public pe durata nopții este asigurat, permanent, de autobuzele liniilor de noapte, de cele ale liniei expres 783, precum și de tramvaiele liniilor 1 și 10.
Mai mult, cei care aleg să se imunizeze în aceste centre vor avea parte și de o serie de surprize. La Biblioteca Naţională, vor susține momente speciale artiștii de la Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian, de la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Filarmonica George Enescu.
„În acest maraton au dorit să se implice mai multe instituții din subordinea Ministerului Culturii. Astfel, alături de Biblioteca Națională a României, vom avea Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian, Centrul Național de Artă Tinerimea Română și Filarmonica George Enescu, care vor asigura momente artistice pe parcursul maratonului”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, prin intermediul unui comunicat de presă.
Program muzical
- Vineri 7 mai 2021
Ora 16.00 – Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian
- Geanina Meragiu – vioară
- Adina Cocargeanu – pian
În program, lucrări de: Fritz Kreisler, Antonin Dvorak, Edward Elgar, Jules Émile Frédéric Massenet, Glenn Miller, Carlos Gardel, Vittorio Monti.
Ora 17.00 – Centrul Național de Artă Tinerimea Română
- Aron Cavassi – vioară
- Iulian Ochescu – pian
În program, lucrări de: Philip Glass, Arvo Pärt, Claude Debussy, Maurice Ravel, Béla Bartók.
- Sâmbătă, 8 mai 2021
Ora 15.00 – Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian
- Geanina Meragiu – vioară
- Adina Cocargeanu – pian
În program, lucrări de: Fritz Kreisler, Antonin Dvorak, Edward Elgar, Jules Émile Frédéric Massenet, Glenn Miller, Carlos Gardel, Vittorio Monti.
Ora 16.00 – Filarmonica George Enescu
- Ionut Ștefănescu – flaut
- Clementina Ristea-Ciucu – pian
În program, lucrări de: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Antonin Dvorak, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Mancini, Petre Elinescu, Tiberiu Brediceanu.
Ora 17.00 – Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Trio cu pian
- Sebastian Antoneac – clarinet
- Cornelius Zirbo – violoncel
- Theodor Dumitru – pian
În program, lucrări de: Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms
- Duminică, 9 mai 2021
Ora 16.00 – Alexandru Tomescu – vioară
În program, lucrări de: Johann Sebastian Bach, Fritz Kreisler, C. Saint Saens, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu.
Ora 17.00 – Centrul Național de Artă Tinerimea Română
- Izabela Ghergu – violoncel
- Ioana Tudor – vioară
- Ionuț Diaconu – pian
În program, lucrări de: George Enescu, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt.
Coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, va fi unul dintre medicii care vor administra vaccin împotriva SARS-CoV-2 la maratonul organizat în Bucureşti.
Totodată, autoritățile locale din Brașov au anunțat că de vineri, 7 mai, la Castelul Bran va exista un centru de vaccinare, unde turiștii se pot imuniza.
Foto: Eli Driu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro