Batard vrea să exploreze un nou traseu pentru a ocoli periculoasa cascadă de gheaţă Khumbu, pe care toți alpiniștii trebuie să o traverseze pentru a ajunge pe cel mai înalt vârf din lume dinspre Nepal.
Întinderea de gheață, periculoasă și în continuă schimbare care obligă alpiniştii să înainteze peste crevase a luat peste 40 de vieți.
În 2014, un bloc uriaș de gheaţă s-a desprins dintr-un gheţar suspendat şi s-a prăbuşit în cascada de gheaţă, ucigând 16 ghizi nepalezi. A fost atunci una dintre cele mai grave tragedii de pe Everest.
„Au murit prea mulți oameni acolo”, a declarat Batard într-un reportaj AFP, în Kathmandu, înainte de a pleca la drum.
„Acest proiect nu este doar pentru mine. Sunt foarte bucuros că urc din nou pe Everest. Dar vreau să-mi folosesc reputația pentru a face niște lucruri bune… Acest nou traseu nu este ușor, dar este mai sigur”, a mai spus Batard.
Poreclit „sprinterul”
Batard avea 18 ani când a descoperit alpinismul. Atunci a urcat pe Munții Pirinei, între granița Franței și Spaniei, și a început să lucreze ca ghid montan.
El a intrat pentru prima dată în Cartea Recordurilor în 1988, când a devenit singura persoană care a ajuns pe vârful celui mai înalt munte din lume fără oxigen îmbuteliat în mai puțin de 24 de ore. Urcarea sa solo de 22,5 ore pe Everest i-a adus porecla de „Sprinter”.
De asemenea, Marc Batard a fost pe prima pagină a ziarelor în anii 80 pentru escaladarea în viteză a mai multor munţi de 8.000 de metri.
Recent revenit de la pensionare, Batard speră acum să ajungă, pentru a treia oară, pe vârful Everestului de 8.848,86 de metri. Bărbatul va campa în Gorakshep, la 5.150 de metri, departe de sute de alpiniști instalaţi în corturile obişnuite din tabăra de bază.
Noua rută traversează poalele adiacente muntelui Nuptse până la un vârf fără nume. Ulterior, Batard, împreună cu echipa sa, vor trebui să coboare dacă vor să se alăture rutei obișnuite de la Western Cwm.
„Am stabilit deja o parte din traseu… Batard este un alpinist puternic şi experimentat, aşa că sperăm să avem succes”, a spus coechipierul său, Pasang Nuru Sherpa, de 47 de ani, care a urcat pe vârful Everest de 14 ori, pentru AFP. În expediţia lor, li se vor alătura și cei doi fii, de 26 şi 42 de ani.
Dacă va reuşi, Batard va doborî recordul stabilit de alpinistul italian Abele Blanc, cel care a atins vârful Everest în 2010, la vârsta de 55 de ani, fără oxigen suplimentar.
Cea mai vârstnică persoană care a escaladat Muntele Everest cu oxigen suplimentar a fost alpinistul japonez Yuichiro Miura, la 80 de ani, în 2013.
Autoritățile din Nepal au redeschis accesul pe Everest abia anul trecut, după ce pandemia de COVID a închis industria alpinismului, în 2020. Partea tibetană a Muntelui Everest rămâne închisă străinilor, lucru ce ar putea aduce mai mulți alpinişti pe partea nepaleză.