Boloș a declarat că suma maximă de 6,7 miliarde de dolari vehiculată înainte de decizia în cazul Roşia Montană era o certitudine şi ştiau cu toţii de existenţa acestei sume maxime.
,,Am socotit şi care ar fi varianta de cheltuială minimă, pe care să o avem şi aici din discuţiile cu colegii din Ministerul Finanţelor, documentele prezetate pentru cheltuielile efectuate erau de 800 de milioane de euro. Acestea erau datele problemei şi am discutat de sume care ar fi putut să le conţină aceatsă decizie care nu erau un secret pentru nimeni”, a afirmat ministrul.
,,Aveţi răbdare pentru că veţi afla în scurt timp strategia noastră de apărare. Nu aş vrea să încălcăm paşii aceştia procedurali, mai ales că am fost înştiinţaţi că 20 de zile suntem în procedura în acer nu avem voie să facem cunoscute aceste informaţii şi nu cred că se întâmplă nimic dacă mai avem puţină răbdare”, a mai comentat Boloş.
Întrebat dacă au exista interferenţe politice în ceea ce priveşte exploatarea resurselor, oficialul a precizat că ,,acest lucru este de văzut în decizia care a fost emisă de instanţa arbitrală”.
,,O să aflaţi adevărul la momentul potrivit”, a mai spus Boloş.
Ministrul a fost întrebat şi dacă se aştepta la o astfel de decizie, el arătând că în ultima discuţie pe care a avut-o, împreună cu colegii de la direcţia juridică şi cu avocaţii, au analizat şansele pe care statul român le are pentru a pierde sau pentru a câștiga acest proces de la Washington.
,,Am vrut să mă asigur că toate informaţiile, documentele, justificările, tot ce a trebuit din punct de vedere procedural s-a întâmplat pentru ca decizia să fie una în favoarea României. La acea discuţie, care a fost una cât se poate de profesionistă, spun eu, avocaţii mi-au spus că şansele noastre sunt minime şi că ar fi o minune dacă am câştiga. Şi atât”, a răspuns Marcel Boloş.
,,Iată că minunea s-a întâmplat şi ţara a scăpat de un mare necaz”, a mai comentat ministrul.
,,Iar ceea ce se întâmplă acum, cu speculaţiile şi tot ce apare în spaţiul public, care este şi o formă de răutate până la urmă, cred că trebuie să fie mai temperate, pentru că Ministerul Finanţelor a apărat interesul public al României, aşa cum era firesc, şi toate acţiunile şi deciziile guvernamentale care de-a lungul timpului au fost luate în acest dosar şi nu întotdeauna au fost cele adecvate derulării procesului investiţional”, a continuat el.
Marcel Boloș reacționase și vineri noapte după ce România a câștigat procesul privind Roșia Montană, afirmând că Executivul de la București nu poate publica motivele care fundamentează soluția pronunțată decât după 20 de zile, dar a precizat că țara noastră „dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale”.
„România primește o decizie extraordinară: Am primit câștig de cauză în cazul Roșia Montană. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ne ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, a scris ministrul, într-un mesaj pe pagina lui de Facebook, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.
Și Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri seară, după ce ICSID s-a pronunțat în cazul Roşia Montană, că dorește ca întreaga decizie să fie făcută publică, urmând a notifica instanţa internaţională asupra acestei decizii, în termenul legal de cel mult 20 de zile.
Instituţia a precizat că reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Guvernul a anunțat vineri seară că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) împotriva companiei Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim din Munţii Apuseni.
Premierul Marcel Ciolacu a mulţumit, ulterior, într-o postare pe pagina lui de Facebook, echipei de avocaţi care a reprezentat România cu ,,profesionalism, cinste şi onoare”.
Liderul USR, Cătălin Drulă, l-a acuzat, sâmbătă, pe Ciolacu de faptul că a „manipulat bursa” prin declaraţiile pe care le-a făcut cu privire la procesul intentat de compania Gabriel Resources statului român şi la despăgubirile pe care le-ar fi putut plăti statul român, dacă ar fi pierdut în instanță.
Drulă a anunţat, în acest context, că sesizează DNA şi autorităţile canadiene cu privire la o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation pe bursă.
Libertatea a scris că, în urma declarațiilor publice ce au avut loc în România, pe tema despăgubirilor, acțiunile companiei Gabriel Resourses la bursă au crescut cu 300 de milioane de dolari.
Ciolacu a răspuns, ulterior în cursul zilei de sâmbătă acuzațiilor USR, susținând că nu a dat „nicio informație, niciun document din Guvernul României” care să influențeze procesul de la Washington.
„Ce bursă? Eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă. Adică eu câștig un proces și nu las o datorie de miliarde de euro României și n-aduc o criză economică și sunt acuzat că de ce am câștigat procesul? Chiar nu le e rușine?”, a comentat iritat, la Iași, liderul PSD.
Citiți și:
- România a câștigat procesul Roșia Montană. Decizia, anunțată după săptămâni în care oficiali români au transmis semnale că urmează să plătim despăgubiri de miliarde de dolari
- România poate afla azi verdictul în procesul Roșia Montană. Istoricul dosarului în care se poate ajunge la despăgubiri de miliarde de dolari
- Ministrul Finanțelor, după victoria României în procesul Roșia Montană: Vă asigur că România dorește publicarea integrală a hotărârii
- USR sesizează autorităţile din Canada și DNA „pentru manipularea” bursei de către Ciolacu în cazul Roșia Montană, anunță Cătălin Drulă
- Cătălin Drulă: „Au isterizat România în cazul Roşia Montană. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă?”
- Marcel Ciolacu, după acuzaţiile de manipulare în cazul Roşia Montană: „Ce bursă? Eu joc la bursă? Chiar nu le e rușine?”
- Cioloș îl acuză pe Ciolacu că „a subminat grav apărarea statului român” în dosarul Roșia Montană. „A distribuit ştiri false despre despăgubiri închipuite”
- Prima reacție a companiei Gabriel Resources după ce România a câștigat procesul Roșia Montană: „O decizie profund eronată”. Măsurile pe care le ia în calcul
- Ludovic Orban critică ,,declarațiile stupide” ale lui Ciolacu în cazul Roșia Montană: ,,Putea să furnizeze argumente pentru o decizie defavorabilă României”
Foto: Hepta.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Realist2023 • 09.03.2024, 19:15
Chiar daca ti-au spus asa avocatii, mata esti (cica) om de stat, nu trebuia sa flecaresti ca o tzatza despre un litigiu international cu o miza de miliarde !!