„Atunci când eşti ministrul finanţelor şi ai în faţă 175 de miliarde de lei creanţe neîncasate la buget, un GAP TVA de 32 de miliarde de lei, un GAP de impozit pe venit de 19 miliarde de lei, un GAP la contribuţiile sociale de 53 de miliarde de lei, îţi pui în permanenţă întrebarea: ce este corect de făcut pentru ca mediul de afaceri şi popoluaţia să nu aibă parte de noi şi noi sarcini fiscale? Pentru că introducerea de noi taxe NU este o soluţie. În acelaşi timp, te uiţi în jur cum unii aleg să răstălmăcească în mod toxic intenţiile şi prevederile unor propuneri pentru a-şi urmări propriile interese politice şi pentru a induce în eroare opinia publică”, a transmis Boloș.

Ministrul de finanțe i-a acuzat pe cei care îi răstălmăcesc propunerile, fără să numească însă pe nimeni, că „în loc să contribuie constructiv la dezbaterea publică şi să propună soluţii viabile, preferă să recurgă la denigrarea mea personală și dezinformare”.

El a dat mai multe exemple, printre care prevederea privind tranzacțiile pentru clădiri și terenuri.

„Una dintre prevederi spune că tranzacțiile pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport sunt condiționate de achitarea obligațiilor vânzătorului față de ANAF (TVA, impozit pe venit, contribuții sociale). O astfel de prevedere există deja de mult timp, pentru achitarea obligațiilor la bugetele locale. Refuz să cred că dacă ești candidat la prezidențiale uiți instant legea cu care trebuie să lucrezi în fiecare zi”, a scris Marcel Boloș pe Facebook.

El s-a referit apoi și la CNP-ul fiscal. „Au tot răspândit ideea că „CNP-ul fiscal” pe care îl avem în vedere înseamnă că vrem să știm tot ce-și cumpără românii. Scrie clar în proiectul de act normativ că este o măsură opțională. Nu va obliga niciodată statul pe cineva să își treacă CNP-ul sau orice altă formă de identificare pe facturi/bonuri. Nu ne interesează ce își cumpără oamenii, mereu ne-a interesat doar să restrângem pe cât posibil canalele prin care se face evaziune fiscală”.

Ciucă: Boloș nu a discutat cu noi. Nu a vorbit cu partidul

Cu câteva ore mai înainte, Nicolae Ciucă, președinte al PNL și copreședinte al coaliției cu PSD, l-a dojenit pe Marcel Boloș într-o discuție cu jurnaliștii, scrie stiripesurse.ro.

Ciucă, cel care va candida la prezidențiale din partea liberalilor, a spus că proiectul privind CNP-ul fiscal nu este văzut cu ochi buni nici de partidul său, care îl susține politic pe ministrul de finanțe: „E o prostie! Boloș nu a discutat cu noi. Nu a vorbit cu partidul”.

„Nici asta, să nu îți poți vinde casa sau terenul dacă ai datorii la stat, nu a discutat Boloș cu noi. Nu se va întâmpla, nu pe decizia noastră. Boloș, săracul, el caută soluții, variante, nu ai cum să pedepsești oamenii de maniera asta”, a adăugat Ciucă, potrivit sursei citate.

Libertatea l-a contactat pe Nicolae Ciucă pentru a lămuri situația, dar președintele PNL nu a răspuns solicitărilor până la publicarea acestei știri.

Urmărește-ne pe Google News