Întrebat la conferința de presă dacă social-democrații au o linie roșie care nu vor să fie depășită în negocierile cu PNL, Marcel Ciolacu a răspuns: „Am o singură linie roșie. Se numește prostia. Și cred că aceeași linie o are și PNL. Evaluarea (n. red. a miniștrilor) o face primul ministru. Sunt ferm convins că avem timp să avem această discuție. Nu este o prioritate a românilor, poate este o prioritate a noastră, a partidelor”.
Copreședintele coaliției a adăugat că „nimeni nu a vorbit” în ședința PSD de la Sinaia „de nicio rotatie, de niciun minister. Prioritățile sunt altele, mai este timp”.
El a evitat să spună dacă va schimba un ministru în cazul în care va deveni premier după luna mai, cu trimitere directă la ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu.
„Rămâne să facă o evaluare primul ministru și să avem aceste discuții. Cred că este atributul coaliției să aibă aceste discuții, în funcție de performanța miniștrilor. Eu să fiu primul ministru, cu un guvern tras în căciulă, prefer să nu conduc un astfel de guvern. Momentan, domnul prim ministru este Nicolae Ciucă. Vă voi răspunde la această întrebare după ce voi fi premier”, a spus Ciolacu.
Întrebat dacă în cazul în care nu se va respecta protocolul convenit, iar PNL nu va ceda funcția de premier deținută de Nicolae Ciucă, va demara alegeri anticipate, Ciolacu a răspuns: „Nu le demarez eu, le demarează Parlamentul și președintele României. Este un scenariu plauzibil, dar cred că stabilitatea României este mai importantă decât ce ne dorim noi, fiecare”.
Afirmațiile liderului PSD au venit după ce prim vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a declarat că dacă protocolul coaliției semnat în noiembrie 2021 între PSD, PNL și UDMR va trebui renegociat, atunci protocolul trebuie reluat de la zero, adică trebuie reluată și discuția despre împărțirea ministerelor.
„Nu am votat acest protocol cu PSD, sunt singurul membru din conducerea PNL care la acea dată nu a votat acel protocol. Aseară mi-am exprimat un punct de vedere foarte clar și anume că acest protocol se respectă în totalitate așa cum este sau se renegociază de la zero. Acesta a fost punctul meu de vedere pe care l-am exprimat aseară, la întâlnirea președinților (n.red. – liderilor de filiale PNL, care a avut loc la Vila Lac)”, a spus Dan Motreanu, după Biroul Politic Național al partidului condus de premierul Nicolae Ciucă.
Ce prevede protocolul coaliției pentru mai 2023: se schimbă 4 ministere
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.
Cum se va face rocada premierilor
Scenariul cel mai probabil este acela în care premierul PNL Nicolae Ciucă va demisiona în mai 2023, partidele de coaliție vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, iar șeful statului va lua decizia desemnării.
Potrivit Constituţiei, pasul următor este ca persoana desemnată premier să ceară în termen de 10 zile votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi pentru lista de miniștri. Acestea se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul va acorda încredere Guvernului prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Conform protocolului coaliției, PSD va fi partidul care va da premierul în mai 2023, iar acesta va fi Marcel Ciolacu, dacă președintele Iohannis va accepta să îl desemneze.