Marcel Ciolacu a fost întrebat miercuri, la Parlament de un jurnalist: „În această nevoie de normalitate, unde se încadrează majorarea cu 40% a polițelor RCA? Au fost publicate ieri”. E vorba despre tarifele de referință, orientative, anunțate de ASF.

Știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată.

Marcel Ciolacu:

– Ar trebui audiată conducerea ASF?
– O să urmeze. Vicepreședintele ASF a solicitat și la mine întâlnire, am înțeles că președintele ASF a solicitat întâlnire și cu primul ministru. Repet, a mai existat această tendință o dată și eu știu că Guvernul României a reacționat în timp real. 

-În același timp, atunci când Guvernul a intervenit așa cum spuneți dumneavoastră polițele RCA s-au majorat substanțial din cauza acelui faliment. În clipa de față aveți indicii că ne îndreptăm spre un faliment? Va face statul ceva pentru ca aceste polițe să nu mai crească?
– Știți foarte bine că aceste decizii le ia ASF-ul și Guvernul României. Există anumite semnale pe piață că ar exista această posibilitate (a falimentului – n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că statul și de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua cele mai bune măsuri.

-Dar în același timp, polițele au crescut substanțial după acel faliment, ceea ce s-ar putea întâmpla și după acest nou faliment.
-Și de aceea vă explic pentru a treia oară, ca și data trecută, statul român și Guvernul României au luat o anumită poziție și o anumită măsură. Ca să fie prețul stabilizat. Sunt ferm convins că va lua și de această dată.

Investigația Libertatea

La jumătatea lui ianuarie 2023, Libertatea a deschis o investigație jurnalistică despre piața asigurărilor, plecând de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, văzută de autoritățile străine, dar nepenalizată încă în România, de către justiție.

Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi, iar cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF.

Ziarul a descoperit că, în acest moment, liderul de piață RCA, Euroins, a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF. Euroins este cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese în ultimii ani. 

Tot miercuri, înainte de declarațiile lui Marcel Ciolacu de la Parlament, Vasile Ștefănescu, liderul uneia dintre organizațiile transportatorilor, COTAR, a spus că, din informațiile sale, soluția legală indicată de situație găsită de ASF la Euroins este preluarea administrării companiei de către stat, „astfel încât să scoată la suprafață toată mizeria acumulată”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News