„Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă. Dacă nu, şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi primul ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a spus Ciolacu vineri, 5 mai, după Conferința Județeană de Alegeri a PSD Neamț.
România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale, care înseamnă o cheltuială anuală de 0,85% din PIB. Pensiile speciale nu respectă principiul contributivității și sunt un jalon important de rezolvat în tranșa a treia de plată din PNRR.
Termenul de rezolvare, fixat pentru luna martie, a fost însă depășit.
„Dacă nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a avertizat ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș. La rândul ei, instituția condusă de Ursula von der Leyen a transmis că Guvernul de la București trebuie să respecte recomandările făcute de Banca Mondială.
Senatul a votat o primă variantă pe 29 martie, însă Camera Deputaților, care este for decizional, nu a dat nici până acum votul final.
9.864 de persoane beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit Casei Naționale de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.
parpalache • 12.05.2023, 19:05
Am urmarit cu interes discuțiile de la televizor privind„pensiile speciale”(urmaresc doar TVR 1 și emisiunile lui Ciutacu pe România TV sau Anca Alexandrescu pe Realitatea plus)!Daar...Unii„specialiști”ziceau ca una sunt„pensiile ocupaționale”-ale militarilor,serviciilor „de forța”,piloților,alta sunt„pensiile de serviciu”(adica ale magistraților) și alta sunt pensiile speciale-adica ale parlamentarilor și „aleșilor”de la primarii!Și am mai ințeles ca daca e așa,pensiile„speciale”reprezinta prea puțin din povara bugetara și ca anularea lor(de fapt diminuarea lor destul de mica)ar fi doar o incercare de inșelare a UE-cea care insista pentru desființarea lor!(Și a electoratului,aș zice)!Despre pensiile„ocupaționale”s-a zis ca„peste tot in lume exista”,iar despre„pensiile de serviciu”(ale magistraților”ca se opune Curtea Constituționala-odata ca orice lege nu poate produce efecte decât pe viitor(adica sa platim actualele pensii pâna la decesul pensionarilor-tinerilor pensionari)și odata pentru ca au obținut nu știu ce decizie de la UE ca„veniturile”magistraților nu pot fi diminuate nici macar prin impozitare!Dar iata-ca la o astfel de discuție-o femeie-directoare prin ministerul muncii-a pus Constituția pe masa și a citit articolul-unde scria ca legile interne- trebuiesc puse de acord cu legile UE!Iar taierea pensiilor speciale(repet,nu știu ce ințelege UE și Banca Mondiala prin pensii speciale) e ceruta de...UE!(Contrazisa violent de reprezentanții partidelor)!Deci?!La treaba!
Misu1950 • 07.05.2023, 08:51
Marcelica, nici nu sti cine te trimite acasa daca vi cu asumarea! Iti spun eu: ccr-ul!