„Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează”, a spus premierul când a fost întrebat de jurnaliști despre dronă, potrivit imaginilor transmise de televiziunea Digi24.
Premierul a încercat apoi să facă o glumă pe acest subiect. „Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, a continuat el, zâmbind.
Un oficial guvernamental a transmis ulterior că discuția premierului Ciolacu cu jurnaliștii a fost „off the record”, iar televiziunile nu ar fi trebuit să difuzeze imaginile.
Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a anunțat la Antena 3 că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru.
Mai mulți specialiști din cadrul MApN sunt în zonă și fac verificări, iar purtătorul de cuvânt al MApN a precizat că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo.
Autoritățile române au negat inițial afirmațiile Ucrainei
Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.
Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone.
„Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi nu trebuie doar să tragă concluzii, ci și să spună ce vor face mai departe”, a declarat Kuleba.
România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, a respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.