„Haideţi să facem o distincţie. În aceste companii austriece pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.

Liderul social-democraţilor a mai spus că fiecare reacţionează diferit, „unii îşi mută conturile, unii nu mai merg în Austria la schi”.

„E normal, este o umilinţă arătată nu numai clasei politice. Vreau să fac o distincţie foarte clară între români şi austrieci şi decidenţii din Austria din acest moment şi România, fiindcă aţi văzut şi reacţiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar şi ale austriecilor de susţinere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a completat Ciolacu.

Luni, Austria l-a contrazis pe ministrul Bode, care a publicat o scrisoare deschisă adresată ministrului Karner în care îi aduce acuzații dure. Într-un răspuns oferit Libertatea, Ministerul austriac de Interne a transmis că la întâlnirile din ultimele săptămâni „dintre ministrul Karner și ministrul Bode, ministrul Karner a explicat că, în prezent, Austria nu poate vota în favoarea aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen”.

Joi, 8 decembrie, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News