„Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR. Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs. De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială”, a transmis premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am însă o mare dilemă. Cat de mult trebuie să ai atrofiat mușchiul bunului-simț să susții sus și tare că trebuie ca anumite partide să fie scoase în afara legii pe motiv de extremism, dar apoi să te faci scut pentru cineva care face apologia legionarismului și a urii împotriva evreilor?!”, a adăugat el.

Ciolacu a mai menționat că „singura discuție rațională și serioasă din societate trebuie să fie legată de reforma CCR. Și asta voi face eu”.

Curtea Constituțională transmisese cu doar 20 de minute în urmă motivarea deciziei prin care Dianei Șoșoacă i s-a interzis candidatura la președinție. Pe 20 de pagini, CCR a făcut o trecere în revistă a comportamentelor și declarațiilor controversate din ultimii ani care, spune CCR, au fost contrare valorilor constituționale ale României.

Ciucă dă vina pe PSD pentru decizia CCR

Aproape simultan cu postarea lui Ciolacu, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a susținut la B1TV că Marcel Ciolacu nu va câştiga alegerile prezidenţiale și a repetat că el nu vrea să mai revină premier.

Întrebat dacă PSD este în spatele deciziei de invalidare a candidaturii lui Şoşoacă, Ciucă a răspuns: „Atunci când vorbim de patru judecători numiţi de către PSD este lesne, este la îndemână să putem să interpretăm şi aşa”.

CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la președinție

CCR a anulat sâmbătă, 5 octombrie, decizia Biroului Electoral Central și a respins candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă cu 5 voturi contra 2. Doi judecători au lipsit.

Cei cinci judecători CCR care au votat împotriva europarlamentarei Șoșoacă au fost președintele CCR Marian Enache (propus de PSD), Cristian Deliorga (propus de PSD), Bogdan Licu (propus de PSD), Gheorghe Stan (propus de PSD) și Attila Varga (propus de UDMR).

Laura Scântei (propusă de PNL) și Mihaela Ciochină (propusă de Administrația Prezidențială) au votat pentru ca Șoșoacă să poată candida. Două judecătoare au lipsit, este vorba despre Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, respinsă și de BEC

Președinta SOS România și-a depus din nou candidatura duminică, 6 octombrie, dar Biroul Electoral Central a respins-o ca fiind inadmisibilă.

Ministrul PNL al Justiției, Alina Gorghiu, a spus la Prima News: „Dacă se confirmă ceea ce în spațiul public a apărut, anume că un candidat a fost invalidat cu motivarea că au colectat un așa zis dosar de presă, declarații ale acelui om – indiferent cât de controversat e și anti Putin, NATO, UE, atunci e o mare bizarerire această soluție”.

PNL rupe coaliția cu PSD din cauza deciziei CCR

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat pe Facebook, cu puțin timp înaintea motivării CCR, că rupe coaliția cu PSD, după ce Curtea Constituțională a eliminat-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. Decizia se referă la colaborarea politică, nu la cea guvernamentală.

Al doilea om în stat a precizat că în acest moment coaliția PSD-PNL s-a terminat din punct de vedere politic, dar că PNL va rămâne la guvernare „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor” de către social-democrați.

Urmărește-ne pe Google News