„Eu vreau în continuare să ne aşezăm la masă, să luăm deciziile cele mai corecte, pe baza cifrelor, să intervenim unde sunt speculaţii, cum este acum zona de carburanţi. Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a preţului în limite şi să aibă toate companiile o marjă de profit”, a spus Marcel Ciolacu, luni, 20 iunie, la sediul PSD din Kiseleff, potrivit Agerpres.

El a precizat: „Nu se poate să rămânem şi să avem reacţie, cum are Consiliul Concurenţei, după 5 ani sau 3 ani de zile”.

„Ori suntem nişte oameni responsabili politic, şi ne-am implicat în acest act de guvernare ca să facem viaţa oamenilor mai bună şi să intervenim într-un moment de criză, ori nu putem construi nimic şi cu asta basta”, a mai punctat președintele Camerei Deputaților.

Carburanții au sărit de 9 lei per litru

Afirmațiile lui Marcel Ciolacu vin în contextul în care prețul carburanților a crescut la peste 9 lei per litru. Potrivit datelor furnizate de peco-online, prețul mediu al motorinei standard a depășit 9 lei pe litru pe 7 iunie și a ajuns la 9,24 de lei pe litru pe 19 iunie.

Totodată, litrul de benzină a început să crească de la finalul lunii aprilie, când era la valoarea medie de 7,7 lei, iar pe 19 iunie a ajuns la 8,66 de lei/litru, fapt ce a dus la proteste în benzinării.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar se resimt și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra petrol din Rusia, a scris economica.net.

Premierul a cerut miniștrilor verificări

În acest context, Nicolae Ciucă a cerut pe 16 iunie Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să investigheze creșterea prețurilor la carburanți.

„Să avem o decizie privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți”, a spus premierul PNL în ședința de Guvern de joi, 16 iunie.

Guvernul a adoptat în aceeași zi o Ordonanță de Urgență privind combaterea speculei și a creșterii artificiale a prețurilor în situații excepționale, precum stare de război, de asediu, de urgență, de alertă, dar şi în „alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative”. Reprezentanții Guvernului și ai Consiliului Concurenței nu au putut explica ce înseamnă „alte situații de criză”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News