UPDATE ora 12.55: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a afirmat la briefingul după ședința de Guvern că Ministerul Muncii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege, după consultări cu societatea civilă şi cu toate instituţiile implicate.

Iar ministerul Muncii a anunţat că „niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali” și că „se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanenţă, nu doar atunci când sunt în procedura de obţinere a acreditării sau a licenţei de funcţionare”.


Știrea inițială: „Noua lege vine cu schimbări majore. Au fost înăsprite criteriile de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Nu mai permitem funcționarea vreunui centru social fără vizita în teren a specialiștilor, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere”, a afirmat Ciolacu, în debutul ședinței de la Palatul Victoria.

El a trecut apoi în revistă măsurile analizate: „Licența provizorie se reduce de la 12 luni, la 3 luni. De asemenea, introducem controale inopinate pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea, nu doar când se licențiază. În premieră, introducem sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc până la 100.000 de lei”.

Marcel Ciolacu a precizat că întregul sistem de asistență socială va fi „reformat din temelii” și că „prin noul cadru legislativ, cu certitudine cazuri precum cele ale azilelor groazei nu vor mai putea exista”.

Șeful Guvernului a felicitat-o pe ministra muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru măsurile propuse: „Sunt ferm convins că, în afară de susținerea mea, are susținerea întregului cabinet”.

Scandalul azilelor groazei s-a declanșat după ce, în luna iulie, anchetatorii DIICOT și ai Poliției Române au stabilit, în urma perchezițiilor, că bătrânii internați în trei azile din Voluntari erau bătuți, lăsați în fecale, nu primeau medicamente și erau obligați să muncească fără să primească hrană.

„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus atunci comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

Abuzurile au fost dezvăluite de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea

Ulterior, controalele s-au extins în toată țara și astfel au fost descoperite noi cazuri de azile în care bătrânii erau abuzați și tratați inuman.

Urmărește-ne pe Google News