„E o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană – mă refer la pensiile magistraţilor, mă refer la pensia din apărare, din ordine publică, din siguranţă naţională – şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment noi luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, justiţia, toate serviciile din România”, a spus Marcel Ciolacu.

În opinia liderului PSD, „Armata nu poate să aibă pensie specială, are pensie de serviciu”, dând exemplul Franței, care are o lege specială în ceea ce priveşte armata, dar și a altor state, Belgia sau Germania.

Marcel Ciolacu a reproşat Guvernului care a elaborat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă că nu l-a supus dezbaterii publice, apreciind că abordarea actuală din PNRR ar crea „haos” în România.

„Există o mare ură împotriva pensiilor speciale. Aceasta este îndreptăţită, având în vedere că anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese”, a precizat Marcel Ciolacu.

Potrivit liderului PSD, printre aceste „excese” se numără pensiile mai mari decât veniturile obţinute în timpul activităţii sau faptul că pensia este calculată în funcţie de veniturile obţinute în ultima lună de activitate. O altă „exagerare” a reprezentat-o posibilitatea de a ieşi la pensie la 45 de ani.

„Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare. Mai mult, săptămâna viitoare, coaliţia are obligaţia de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate să mai aibă modificări. Cum este ea acum nu este acceptată ca îndeplinire de jalon de către Comisia Europeană”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Reprezentanţii Guvernului vor trebui să discute cu cei ai Comisiei Europene despre fiecare categorie de pensie, Marcel Ciolacu excluzând ipoteza pierderii banilor din PNRR.

„Trebuie să înaintăm şi să discutăm pe fiecare categorie în parte cu Comisia Europeană, pentru că noi, în PNRR, ne-am asumat ceva care ar depopula total justiţia, apărarea – când ai un conflict la frontieră, ordinea publică – când ai una dintre cele mai sigure ţări din lume şi toate serviciile de siguranţă naţională. Vom merge şi vom avea un dialog concret. Haideţi să vedem de unde pleacă răul”, a transmis Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a anunțat că speră ca „săptămânile următoare” o lege privind pensiile speciale „care să fie și constituțională” să fie votată în Parlament.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News