„Voi primi o informare de la mai multe instituții ale statului. Nu este prima dată când avem de-a face cu aceste atacuri cibernetice. La un moment dat, un președinte al Camerei Deputaților a decis ca Secretariatul General al Camerei Deputaților să nu intre într-un anumit program, astfel încât să fie implicate și STS-ul, și SRI-ul în protejarea datelor Camerei Deputaților și acum vedem consecințele”, a afirmat Marcel Ciolacu, după ședința PSD de la Parlament.
El a adăugat că „este exclusă o răscumpărare” și că nu doar în România există acest război hibrid.
„Presupun că nu ar fi fost așa de faimos acest atac dacă nu ar fi fost furată o copie a buletinului meu. Avem de-a face cu un război hibrid și nu numai România, întreaga Europă este supusă acestui atac. Vă dați seama ce se întâmplă în Republica Moldova cu aceste atacuri hibride în această perioadă. Mai ales că nu vor fi alegeri (n.red. – europarlamentare) numai în România pe 9 iunie, vor fi alegeri în toată Europa”, a mai spus liderul social-democrat.
Hackerii au furat inclusiv buletinul premierului Ciolacu
O breşă de securitate a avut loc în baza de date informatică a Camerei Deputaţilor, în weekend. Contactați de Libertatea, marți, 30 ianuarie, reprezentanții forului legislativ au precizat că hackerii au spart o parte din baza de date.
Au fost sustrase inclusiv fișiere nedestinate publicității, precum cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, iar premierul a spus că își va schimba buletinul. Surse guvernamentale susțin că premierul a avut o informare de la SRI cu o zi înainte ca știrea să apară în presă.
Totodată, a fost sesizat și DIICOT. Instituția face cercetări in rem pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, dar și șantaj, după ce în spațiul public a apărut informația că hackerii au cerut bani pentru a nu face publice informații confidențiale sau date personale.
Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat miercuri, 31 ianuarie, că hackerii au copiat 316 fișiere după atacul din weekend, cele mai importante fiind fișierele care conțin actele de identitate ale parlamentarilor. El a adăugat că au fost furate 300 MB de date, nu 250 GB, cum se anunțase inițial.
Contactat de Libertatea înaintea ședinței de Guvern, ministrul digitalizării a precizat că așteaptă un raport preliminar de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică și că departamentul IT al Camerei Deputaților este responsabil, pentru că instituția a refuzat să accepte „soluțiile oferite de statul român”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Iulix10 • 01.02.2024, 06:38
Mai bine erau furati *** din Romania.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.