Ciolacu a fost întrebat în cadrul vizitei de lucru de la Paris, unde a vizitat Salonul Euronaval, dacă există un plan de creştere a bugetului Apărării la 3% din PIB în perioada următoare.
„Nu este o necesitate. Cred că prioritatea numărul unu pentru România, în acest moment, este de a acoperi investiţiile în infrastructură prin fondurile europene şi prin PNRR. De asemenea, aţi văzut o nouă abordare şi cu un nou împrumut direct de la Guvernul Statelor Unite şi după gestul făcut de România cu donaţia unui sistem Patriot, mai multe state au venit deja în ajutorul României pentru a acoperi suma respectivă, cred că e şi acoperită în acest moment. Deci,avem o abordare mult mai bună”, a spus premierul.
Referitor la posibilitatea ca bugetul Apărării să crească la 3% din PIB în 2026, Ciolacu a răspuns că viitorul premier va trebui să dea răspunsul.
În România, sectorul de apărare beneficiază, încă din 2023, de fonduri de 2,5% din PIB, adică aproximativ 8% din veniturile bugetare, dar preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, al doilea om în stat, a declarat la începutul anului 2024 că este nevoie de peste 2,5% din PIB pentru armată.
Ideea creșterii procentului a fost avansată încă din 2023 de președintele Klaus Iohannis, care a spus că acest lucru este posibil în următorii ani.
Jens Stoltenberg, fost secretar general al NATO, a cerut în 2022 statelor membre cheltuirea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare, dar România a cheltuit în 2023 doar 1,6% din PIB.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!