„M-am pus la dispoziţie, dacă e nevoie. Sâmbătă o să încerc mă grăbesc spre casă. Mă duc şi eu voluntar. Cel mai aproape de Guvern e Muzeul Antipa şi patru ore stau şi eu voluntar. O să beau o cafea şi o să rezist. Nu e o problemă. Dar mi-ar plăcea mult să nu mai folosim, mai ales dacă este deschidere, hai să stăm la masă şi să discutăm aşezat, fiindcă nu e nimeni nici obtuz, nici pornit. Există nişte limite pe care trebuie să le respectăm şi să ne încadrăm”, a spus Ciolacu, aflat la Piatra Neamţ, citat de news.ro.
El a adăugat însă că „România are nevoie de o normalitate, de o abordare echilibrată şi categorică. România are nevoie de reforme, de o reaşezare a lucrurilor într-o direcţie corectă”.
Șeful Executivului a precizat că au fost discuții cu ministrul Culturii, Raluca Turcan, și că ministrul finanţelor, Marcel Boloș, trebuie să vină cu soluțiile financiare, iar problema salariilor muzeografilor se va rezolva în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.
Boicot în Noaptea Muzeelor
Mai multe muzee din întreaga țară au anunțat că vor fi închise pe 18 mai, în semn de protest față de salariile considerate mici.
În București, patru muzee au anunțat deocamdată că nu vor participa la evenimentul tradițional, este vorba despre Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București și Muzeul Antipa.
Protest anunțat pe 18 mai în fața Guvernului
Angajații din muzeele și bibliotecile publice au procedat gradual. Mai întâi, pe 1 aprilie, au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care spun că sunt supuşi de 20 de ani.
Ei au cerut în principal egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Pe 4 aprilie, au deschis seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află” cu o grevă japoneză, acesta fiind primul pas înaintea grevei generale. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei au refuzat să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit.
Pe 23 aprilie, sindicaliștii din Cultură şi Presă CulturMedia au transmis că membrii afiliați nu vor participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 18 mai, „în semn de protest faţă de tergiversarea măsurilor promise” de Guvern, este vorba despre drepturile financiare. Ei au precizat că în aceeași zi vor organiza un miting de protest și vor chiar anularea evenimentului.
Sâmbătă, 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, va avea loc un protest al muzeografilor, mai întâi între orele 16.00 şi 19.00 în faţa Ministerului Culturii şi de la ora 19.45 în Piaţa Victoriei, în fața sediului Guvernului.