„Eu sper ca gazul rusesc să fie înlocuit, în primul rând, în proporția cea mai mare, de gazul românesc. Știți că dependența noastră de Rusia este, cred, cea mai mică din Europa. Legea offshore este o prioritate pentru mine și așa am și anunțat în acest început de sesiune parlamentară. Ea va trece prin Parlament. Sunt ferm convins că în următoarele săptămâni, Legea offshore va trece prin Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.
Totodată, și premierul Nicolae Ciucă a subliniat că România nu riscă să rămână fără gaz în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina şi a precizat că țara noastră are ca obiectiv prioritar deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, astfel încât din toamnă, „sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”, să putem folosi gaz lichefiat american injectat prin acest interconector.
200 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră
În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi. În prezent, în România se extrag aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar consumul naţional este situat tot în jurul acestei valori. Dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră, atunci România va produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual.
Totul este însă blocat de Legea offshore, adoptată în 2018, care a dus la reticența investitorilor, la suspendarea proiectelor și ar fi favorizat interesele rusești de pe piața energiei. Legea offshore urmează astfel să fie revizuită după patru ani de amânări.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în contextul în care România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz.
În acest moment, Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
Azi, 7 martie, s-a intrat în a douăsprezecea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski.