„Este normal să ştim ce economii facem de la pensiile speciale şi ce efort bugetar este pentru a compensa pe energie şi pe urmă să construim acest buget, pentru prima oară pe programe, nu pe cifre”, a spus Ciolacu, potrivit news.ro.
El a precizat că pensiile militare nu intră în categoria pensiilor speciale, drept urmare nu pot fi supraimpozitate.
„Părerea mea, şi susţin acest lucru, pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, că vorbim de Europa sau Statele Unite. Sunt pensii ocupaţionale. Dacă există anumite excepţii, de cinci sau zece pensii unde trebuie intervenit, este cu totul altceva, dar din câte ştiu eu, nu este cazul”, a menționat Ciolacu.
Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, după cum a anunțat ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, pe 24 octombrie. Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.
beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit celor mai recente date comunicate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.