„În primul rând, ar trebui să dea explicaţii cei care au pensii speciale, eu nu am pensie specială. În acest moment, aşteptăm motivarea de la Curte şi se va iniţia alt proiect ţinând cont de motivarea Curţii”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la sediul central al PSD.
Pe 6 mai, Ciolacu a precizat că el și-a dat demisia la finalul fiecărui mandat de parlamentar tocmai pentru a nu beneficia de o astfel de pensie: „Eu nu am pensie specială. Și nu voi avea niciodată. Pentru că mi-am dat de fiecare dată demisia înainte de a avea un mandat complet de parlamentar”.
Curtea Constituţională a României a decis pe 5 mai că legea PSD prin care au fost eliminate, în iarna anului trecut, pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.
CCR a transmis, într-un comunicat de presă, că „legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.
Cum arată schema pensiilor speciale ale parlamentarilor
Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.
Indemnizația specială obținută de un parlamentar:
- 1 mandat: 4.448 de lei;
- 2 mandate: 8.896 de lei;
- 3 mandate: 10.951 de lei.
PNL a transmis vineri, 6 mai, că nu este necesară o nouă lege de desfiinţare și că susţine revenirea pensiilor la principiul contributivităţii. Anunţul liberalilor a venit după ce USR a anunţat că a depus deja în Parlament un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.