Profit.ro a susținut că Guvernul pregătește să adopte mai multe măsuri de creștere a taxelor: este vorba despre creșterea cotei de impozitare a dividendelor de la 8% la 10%, eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor și restrângerea facilităților fiscale pentru unele categorii de venituri asimilate salariilor, potrivit unui document de lucru al Ministerului Finanțelor cu sigla Guvernului.

Document de lucru, neoficial

În draftul de lucru, prezentat pe surse de profit.ro, se menționează „creșterea nivelului accizelor de la 1 ianuarie 2024”, deși acum suntem pe 30 iulie 2024.

Și Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, a transmis că este vorba despre un document mai vechi de lucru, nu de planuri actuale.

Marcel Ciolacu: Exclud categoric toate speculaţiile privind creşterile de taxe

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat pe pagina de Facebook și a transmis că nu există niciun pachet de măsuri fiscale, discutat în Guvern sau în coaliţie, care să ducă la creşteri de taxe.

„Exclud categoric toate speculaţiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creşteri de taxe. Exclus! Nu există niciun pachet cu astfel de măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în coaliţie! Din acest motiv, le-am cerut miniştrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă”, a scris șeful Guvernului.

Și a continuat: „Le solicit totodată să fie mai atenți la comunicarea pe acest subiect! Nimeni nu are dreptul să-și dea cu părerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului României”.

Marcel Ciolacu a subliniat că „deciziile se iau în Guvern” și că „orice altă cale de a arunca pe piață inițiative personale, fără o validare politică prealabilă în coaliție, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancționată”.

Iohannis a anunțat creșterea colectării veniturilor după prezidențiale

Pe 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Washington, unde a fost prezent la summitul NATO, că taxele nu vor crește spectaculos în perioada următoare, pentru că este an electoral, dar că totul se va schimba după alegeri. El a spus că „după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea” veniturilor la bugetul de stat. Aceste afirmații au generat un răspuns ironic al lui Ciolacu.

Pe 24 iulie, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, copreședinte al coaliției cu PSD, a declarat că Executivul condus de Marcel Ciolacu trebuie să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar până pe 15 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News