„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Şoşoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporţionată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege şi de a fi ales”, a comentat premierul.
Ciolcu a precizat că „rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri”.
„Voi susţine întotdeauna că funcţiile trebuie câştigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esenţa democraţiei”, a scris Ciolacu.
El consideră că judecătorii CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri şi aceasta să conţină argumente legale şi constituţionale puternice.
„Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuţie serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curţii Constituţionale”, afirmă Ciolacu.
Curtea Constituţională a anunţat sâmbătă seară, într-un comunicat oficial că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de Amalia Bellantoni şi de Mihai Gheorghe Ursa.
Astfel, a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.