Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.
Liderul social-democrat şi-a anunţat luni intenţia de a candida pentru şefia Camerei Deputaţilor, anunţând totodată şi că Florin Cîţu intenţionează să candideze pentru şefia Senatului, după revocarea senatoarei Anca Dragu din funcţie.
Pentru această funcție a candidat și Cristina Prună din partea USR, însă a primit doar 77 de voturi pentru. Imediat după rezultatul votului, aceasta a postat un mesaj dur pe Facebook.
„USL funcționează de ieri din nou, în mod oficial. De astăzi, se văd și rezultatele. Prin alegerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, în funcția de președinte al Camerei Deputaților cu voturile decisive ale parlamentarilor PNL. Ușor-ușor, această coaliție împotriva firii va continua procesul de acaparare a pozițiilor din statul român”, a scris aceasta pe Facebook.
În sala a fost prezent și Ludovic Orban, fostul președinte al Camerei Deputaților.
La începutul lunii noiembrie, Sorin Grindeanu a fost votat în Biroul Permanent pentru funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților.
După demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților, interimatul a fost asigurat de liberalul Florin Roman. Deputatul liberal a fost votat în şedinţa Biroului Permanent al Camerei pentru o perioadă de două săptămâni, pentru o conducere rotativă, până când se va contura o nouă majoritate și se va vota un nou preşedinte.
Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.