„Am vorbit cu Mihai Tudose și azi dimineață. Era la sesiune, la Strasbourg. Eu îmi doresc foarte mult ca Mihai Tudose să vină în Guvern. Din discuțiile avute cu el, își dorește să vină în Guvern. Este un om cu experiență, a fost și ministru la Economie, și prim-ministru…”, a afirmat Ciolacu.
Liderul social-democrat s-a declarat mulțumit de prestația ministrului PSD de la Transporturi, Sorin Grindeanu, și l-a lăudat din nou pe ministrul PNL al Proiectelor Europene, Marcel Boloș. „Din punctul meu de vedere, este o greșeală să îl schimbi pe domnul Boloș în acel moment”, a spus Ciolacu.
Acesta l-a lăudat și pe ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu: „Există o performanță la Ministerul Justiției, am scăpat de MCV. Există această performanță de țară”.
În acest context, Marcel Ciolacu a precizat că „dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, o să venim cu acea formulă”, făcând referire la posibilitatea modificării protocolului PSD-PNL-UDMR, semnat în noiembrie 2021.
„Așteptăm încă 3-4 luni de zile și vom intra în negocieri, foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere, care sunt într-o zonă foarte limitată”, a punctat Ciolacu.
Ce prevede protocolul coaliției pentru 2023
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.
Cum se va face rocada premierilor în mai
Scenariul cel mai probabil este acela în care premierul PNL Nicolae Ciucă va demisiona în mai 2023, partidele de coaliție vor merge la președintele Klaus Iohannis cu o nouă propunere de premier, iar șeful statului va lua decizia desemnării.
Apoi, potrivit Constituţiei, pasul următor este ca persoana desemnată premier să ceară în termen de 10 zile votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi pentru lista de miniștri. Acestea se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul va acorda încredere Guvernului prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Conform protocolului coaliției, PSD va fi partidul care va da premierul în mai 2023, iar acesta va fi, cel mai probabil, Marcel Ciolacu.
Nicu52 • 17.01.2023, 05:45
Halal țară, halal alegători ! Din mai vom avea prim ministrul un fost vânzâtor de aprozar , nicio pregatire, nicio limba straina , româna o vorbeste limitat , râsu plânsu .